Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Naptárözön II.

2019. június 27. - EuroAstra

kinai_evek_elnevezesei.jpgA kínai évek elnevezései.

  A Kínai-naptárat  először a sumerek, akkádok lakta Babilóniában vezették be Kr. e. 2500 körül. A legtöbb Kelet-Ázsia-i országban a mindennapi tevékenységhez ma már a Gergely-naptárt használják, de a hagyományos ünnepek pontos idejének meghatározásához ma is a kínai naptárhoz igazodnak. Ilyen ünnep például a kínai újév, nem azonos a holdújévvel, amelyhez az esküvők időpontját kötik. Kínában a hagyományos naptárat XIA-naptárnak nevezik, mert a Hszia-dinasztia ideje alatt (Kr. e. 2300-1800.) vezették be. A kínai naptárt nevezik még régi naptárnak is, ezzel különböztetik meg a Gergely-naptártól, amely egyre inkább elterjed. A kínai asztrológia szerint a 2019-es év a disznó éve, amely 2019. február 4-től 2020. február 23-ig tart. (A jövő év a patkány éve lesz.) A történeti és régészeti kutatások ellentmondóak, a kínai-naptár most 4705-öt, vagy 4645-öt mutatna.

A Koreai-naptár, más néven Sihszien Shixian hasonlít a kínai naptárhoz, elsősorban Dél-Koreában használják. A Szöulból látható Hold állásán alapul. Érdekes módon a jezsuiták, a katolikus egyház legnagyobb szerzetes rendje fejlesztette ki. Bár a Gergely-naptárt a Dél-Korea-i kormány továbbra is használja okiratoknál, igazolványoknál. Észak-Koreában mind a Gergely naptárt, mind a  Sihszien Shixiant használták 1997. július 8-ig, Kim Il-song halálának harmadik évfordulójáig. Ekkor Kim Dzsong-il, Észak-Korea örökös elnöke  új naptárt vezetett be. Kim Ir-szen születési éve (1912)  lett az 1. év. Az évszámon kívül semmiben sem tér el a Gergely-naptártól, hónapjai és napjai azonosak. Idén van a 106. év Észak-Koreában.

A Japán-naptár (nengó) 1873-ig volt érvényben, de hivatalos ügyekben a mai napig használják. Az ügyfelek irataik kiváltásnál nengó dátumot kérnek. Meidzsi császár uralkodása (1868-1912) előtt az udvari hivatalnokok döntöttek a korszakok neve felől, és ezek gyakran változtak a naptárral együtt. Általában új nengót kiáltottak ki egy évvel az új császár hatalomra kerülése után. Meidzsi császár az Edo-kort követően az addig a világtól elzárkózó Japán nyugati mintájú modernizációjába kezdett. Felszámolták a sógunok addigi hatalmát és alkotmányos formában restaurálták a császári hatalmat. Japán alkotmányos monarchia lett és bevezették a Gergely-naptárt.

A Buddhista-naptárat luniszoláris (hold-nap) elv szerint állították össze. Használják Kambodzsában, Laoszban, Burmán, Thaiföldön, Sri Lanka vallási ünnepein és hivatalos fogadások meghívóin. A délkelet-ázsiai naptárak a hindu naptár egy régebb verziójából indultak ki, amely sziderikus évet használt, vagyis a Föld forgását nem a Naphoz, hanem az állócsillagokhoz viszonyítják..Az említett országok naptárai között kisebb eltérések vannak, elsősorban a vallási ünnepek időpontjában. Az újév napja a napéjegyenlőség idejére esik.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3514911626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása