Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A BKV arcai – új kiállítás nyílt Deák téri múzeumban

2019. június 24. - EuroAstra

foldalatti.jpgA Földalatti Vasúti Múzeum új időszaki kiállítással várja látogatóit a Múzeumok Éjszakája alkalmából (június 22). A tárgy- és képanyaggal gazdagon illusztrált kiállítás bemutatja a járművezető szakma, a jegyellenőri munka, és a – közösségi közlekedésből a hatvanas években eltűnt – kalauz hivatás történetét, érdekességeit.

 

A járműveken szolgálatot teljesítő dolgozók a budapesti közösségi közlekedés létrejötte óta folyamatosan jelen vannak a főváros lakóinak mindennapjaiban, képviselik a közlekedési társaságot az utazóközönség előtt, akik velük azonosítják a közlekedési vállalatokat. A járművezetők és a kalauzok évtizedeken keresztül, már az első lóvontatású járművektől kezdve kiegészítették egymás munkáját, egészen a BKV kalauz nélküli rendszerének bevezetéséig. A kalauzi munkakör megszüntetését követően aztán a jegyvizsgálatot ellenőrök vették át, akik immár nem az utasok rendszeres kísérői, csak időnként felbukkanó szereplői a közösségi közlekedésnek. A jegyellenőrzés feladata 2012-től a Budapesti Közlekedési Központ, a BKK hatáskörébe tartozik, ám a fővárosi járművezetők többsége ma is a BKV alkalmazásában áll.

 

A kiállítás a fővárosi közlekedési eszközök személyzetének, a BKV és a jogelőd társaságok járművezetőinek, kalauzainak, ellenőreinek tevékenységébe, munkaeszközeibe, oktatásába enged bepillantást. A kiállításon olyan érdekes tényekre is fény derül, hogy miért nem beszéltek az első villamosvezetők magyarul, vagy mikor jelentek meg a hölgyek a volán mögött.

 

A múzeum címe:

Budapest, Deák tér, aluljáró.

 

Nyitva tartás:

hétfő kivételével 10 és 17 óra között.

Június 22-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a múzeum 18 és 24 óra között is nyitva tart. Érdemes már elővételben megvenni a karszalagot, mert az első száz vásárló 50 éves a BKV kiadványt kap ajándékba!

 

Járművezetők, kalauzok, ellenőrök Budapest közösségi közlekedésében – jöjjön el és merüljön el a főváros közelmúltjának hétköznapjaiban!

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2714904044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása