Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

ŐSZI BÚZÁRA IS KÉSZÜL AJÁNLATI FAJTALISTA

2019. június 23. - EuroAstra

oszibuza-345x345.pngA szakmai szervezetek közreműködésével őszi búzára is készít ajánlati fajtalistát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A jó fajtaválasztás hektáronként akár egy tonnával nagyobb termést eredményezhet – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a köztestület Vas megyei szervezete által Vasszilvágyon rendezett búza fajtabemutatón.

 

A bő egy évvel ezelőtt bemutatott többéves kamarai fejlesztési programjavaslatból megvalósult, gabonatermesztőket érintő eredményekről számolt be Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a köztestület Vas megyei szervezete által Vasszilvágyon rendezett őszi búza fajtabemutatón.

 

A programjavaslat egyik fő eleme a termésbiztonság növelése volt, ezen a téren sikerült komoly előrelépéseket tenni – mondta a NAK elnöke. Az Európában egyedülálló módon a teljes országot lefedő jégkármérséklő rendszerrel tavaly több tízmilliárd forint kárt sikerült megelőzni. Múlt évben a viharos időjárás miatt a bejelentett viharkárok éves szinten hatszorosára, a felhőszakadáskárok kétszeresére növekedtek, a jégkárok viszont 70 százalékkal csökkentek. Nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső, az viszont garantálható, hogy a jégszemcsék mérete kisebb lesz, mint amik a NAK által kiépített és üzemeltetett, illetve az Agrárminisztérium által finanszírozott rendszer használata nélkül hullanának le – hangsúlyozta Győrffy Balázs. Ezt jól bizonyítják a múlt hét végének eseményei: Európa több országában is heves zivatarok vonultak végig, amelyekből 8-10 cm átmérőjű jégdarabok is estek. Köszönhetően a jégkármérséklő-rendszer működésének, Magyarországon a legtöbb helyen főként borsó vagy cseresznye méretű jég hullott – tette hozzá.

 

A termésbiztonság növelése mellett a fajtaválasztás fontosságára hívta fel a figyelmet előadásában a NAK elnöke. A Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Vetőmag Szövetséggel együttműködve a Kamara tavaly közzétette az ajánlati fajtalistát kukoricára, idén pedig az őszi búza kerül sorra. Összesen 44 elvetett őszibúza-fajta szerepel a tavaly ősszel indult posztregisztrációs kísérletben, ezek a hazai vetőmagpiac több mint 90 százalékát lefedik. A fajtakísérleteket az ország különböző pontjain, összesen 10 településen zajlanak. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérletek eredményei alapján hozzanak döntést. Az ajánlati fajtalisták célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz, és ezzel akár egy tonnával nagyobb termésmennyiséget, ezáltal 40-50 ezer forinttal nagyobb árbevételt érjenek el hektáronként – mondta a NAK elnöke.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7914903078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása