Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A hét nővér

2019. június 19. - EuroAstra

a_het_nover.jpgKőolaj nélkül nem lenne élet a Földön, csak vegetálás. Megszűnne a gépjármű, vasúti, hajó és légi közlekedés. De a kőolaj feldolgozási termékeknek a benzin, dízelolaj és kerozin csak egy része, nagyjából ötven százaléka. A kőolaj hiányát megszenvedné a többi között az építőipar (bitumen), a gyógyszergyártás, kozmetikai ipar (paraffin, vazelin), a gépgyártás (gépzsír) és az erőművek egy része (fűtőolaj, pakura).

A Dallas televíziós filmsorozat a múlt század nyolcvanas éveiben játszódik az Egyesült Államokban. 1990-1997 között mutatta be az M1 Magyarországon. A 357 epizódból álló sorozat volt az első igazi szappanopera, amelyet láthattunk. (Talán csak a Szomszédok lehet kivétel, amelyet ugyanebben az időszakban sugároztak.)

A Dallas multimilliomos olajmágnások csatáját kíséri végig. Cégeik nem tartoztak az óriás olajtársaságok közé, a szereplők gyakran emlegetik „A hét nővért”, a legnagyobb olajipari cégeket. A hét nővér gigavállalatai ötven éven keresztül uralkodtak a világ olaja felett és határozták meg a piaci árakat. A nővérek öt amerikai (Exxon, Gulf, Texaco, Mobil, Socal) és a két európai (Shell, British Petroleum) társaságát jelentenek. Méreteikre álljon itt egy példa. Az Exxon-nak 75.000 alkalmazottja van, éves árbevétele 270 milliárd dollár, Magyarország éves állami költségvetésének háromszorosa.

A hét nővér John D. Rockefeller óriásvállalatából, a Standard Oil Company-ból született. Felosztották a két világháború között a világot. Az olaj ellenőrzéséért valóban szakadatlan harc dúlt egészen az 1973-as energiaválságig. A tőzsdei események, kereskedelmi manőverek, titkos szerződések vezettek az olajtermelők és  olajfogyasztók mai erőegyensúlyának kialakulásához.

Majd a második világháború utáni években a többi olajtermelő ország lassan felébredt és megalakították saját kartelljüket, az OPEC-et, A Szovjetonió is elkezdte gazdag olajtartalékának exportálását. Az OPEC-nek jelenleg 14 tagja van, Szaud-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Irán, Irak, Indonézia, Kuvait, Líbia, Nigéria, Katar, Angola, Gabon és két Dél-Amerika-i állam, Venezuela és Ecuador. Ha demagóg lennék, azt mondanám, hogy „A hét nővér”-nek befellegzett. Persze ez nem így van. Mindenesetre a  kőolaj világpiaci árát már nem ők diktálják.

                                       

Láng Róbert  

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6914900322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása