Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az Alföldön már öntözik a búzát A gabona beltartalmát is befolyásolja a csapadékhiány

2019. április 30. - EuroAstra

aaa_89.jpgA hónapok óta húzódó aszály nemcsak a termés mennyiségére, de a búza minőségére is komoly hatással van. Az Alföld több tábláján már öntöznek, ami a várható, 15 százalékos terméskieséssel együtt már komoly érvágás lehet a gazdálkodóknak.

A hazánkat gyakorlatilag tavaly ősz óta sújtó aszályt érdemben nem enyhítette a napokban szórványosan hullott, néhány milliméteres csapadék, ezért a különösen száraz Alföld több pontján már öntözik a búzatáblákat. Ez további nem várt költséget jelent, miközben a gabonatermelők nyereséges vagy veszteséges szezonja múlhat azon a 15 százalékon, amennyivel a búza és az árpa várható termésátlaga elmaradni látszik az elmúlt évek átlagától – mutatott rá a tényekre a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágának vezetője. Major Andrea elmondta: a gabonák zöldtömeg-fejlődése biztosan gyenge lesz, de ha a termés mennyisége nem is, minősége még lehet jó. A száraz, meleg időjárás kedvez a fehérje – sikér – beépülésének a gabonák, különösen a búza estében, míg a csapadékosabb idő inkább a keményítő beépülését segíti. Vagyis a csapadékosabb Dunántúlon nagyobb ezerszem-tömegű, de kisebb sikértartalmú búza terem, míg az idén különösen száraz Alföld inkább a magas minőségű, acélos búzának kedvez.

Dr. Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója hozzátette: a bizonytalan mennyiségi és minőségi kilátások miatt partnereink aggódva tekintenek a nyári szezonra. Ilyenkor felértékelődik a termés betárolása, raktározása, amivel ki lehet várni a szinte biztosan emelkedő tőzsdei és átvételi árakat. Bár a búzában a szemek még nem indultak fejlődésnek, a raktári kapacitások iránt már most kiemelkedően magas az érdeklődés. Szerencsére a gabonatermelésnek és -kereskedelemnek nálunk is több évtizedes hagyományai vannak, így rendelkezésre áll az eszközpark egy-egy rosszabb évjárat kompenzálására. Ennek része a raktározás, ehhez járul hozzá tevékenységével és raktártelepi kapacitásával az állami tulajdonú Concordia Közraktár Zrt.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3914789194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása