Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Rekordok filmje

2019. április 06. - EuroAstra

 kep_43.jpgBudapesten a Corvin-mozi mutatta be az 1963-ban forgatott négyórás filmet három szünettel, két részben. Az első szélesvásznú film volt hazánkban. A jegyüzérek taroltak, 50 és 100 százalék közötti felárral árulták a jegyeket a mozi előtt, kezdés előtt. Én is tőlük vettem a jegyemet. (Ma már nincsenek jegyüzérek, a Multiplex-mozik félig üresek.) A négyórás film Caesar és Kleopátra, valamint: Antonius és Kleopátra címmel ment. Szüzséje egyszerű.

   Családi viszály dúl Egyiptom trónja körül, Caesart hívják, hogy Ptolemaiosz és két nővére között igazságot tegyen. Ugyanis Egyiptom a Kr. e. I. században lényegében Róma tartománya volt. Kleopátra, az egyik testvér szépsége rabul ejti a császárt aki ott marad Egyiptomban. Végül azonban Rómába szólítja a kötelessége és rövid időn belül megszilárdítja hatalmát az ellene forduló szenátusban. Kleopátra Caesar távollétében minden fortélyát beveti Antoniusszal, Róma imperátorával szemben, elcsábítja a férfit. Caesar mit sem sejt románcukról és népszerűsége csúcspontján meghívja Kleopátrát Rómába, ahol a nép ellenségesen fogadja. A gyönyörű nő azonban páratlan vonzerejével és ravaszságával végül lehengerli Rómát.

    És most jöjjenek az ígért rekordok. A film 7 Oszkár-díjat és 9 Oszkár-jelölést kapott a bemutatást követő évben. A film jelmeztervezője, Renie Conley elnyerte a legjobb kosztümökért járó Oscar-díjat. A lenyűgöző jelmezeknek köszönhetően Taylorból divatikon lett, a ruhák pedig hitelesen kihangsúlyozták a szépség és a szexualitás történelmi szerepét. Összesen 26.000 jelmezt készítettek el a filmhez.

   Ez volt minden idők legdrágább filmje, mai áron 360  millió dollárért készült el Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével. Utóbbi 7 millió dollárt kapott a címszerepért. (Az összegek magyar pénzben 115 és 2,5 milliárd forint.) Az óriási költségvetés miatt csak 10 év múlva térültek meg a kiadások. A 20th Century Fox majdnem csődbe ment miatta.

   Elizabeth Taylor 24 karátos aranyruhája Ízisz istennő szárnyaira hasonlított. Rengeteg vékony csíkokra vágott arany színű bőrt, több ezer gyöngyöt és flittert varrtak fel rá a készítők.A ruhát 60.000 dollárért vagyis 20 millió forintért árverezték el 2012-ben. (Mellékesen aukcióba bocsátották a színésznő eljegyzési gyűrűjét és hatalmas, 33 karátos gyémántgyűrűjét is, melyet Richard Burtontől kapott ajándékba.)

   A film rendkívül nagy hatással volt a hatvanas évek divatjára. Trendi volt kígyós gyűrűt, maxiruhát hordani és geometrikus „Kleopátra-frizurát” vágatni. Az úgynevezett „Kleopátra szem” megjelent a smink divatban is, a Revlon Kleopátrával reklámozta „Sphinx Eyes” névre keresztelt termékeit

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1814742081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása