Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Egészségügy dióhéjban

2019. március 08. - EuroAstra

www_azenpenzem_hu.jpgKép forrása:www.azenpenzem.hu

1990-2000. A társadalom reformokat követel, mert a kórházakban nagy a fejetlenség. Egy beteg maximum hétszáz forint értékű gyógyszert kaphat hetenként. Egy nővérre harminc beteg jut, az éjjeli nővérre százharminc. A mellékhelyiségek piszkosak. A koszt elég jó, de kevés. Az ágyak száma magas, az orvosok fizetése alacsony. Hálapénzt illik adni, amely adóköteles. Minden kórház anyagi gondokkal küzd. A helyzet  javítása érdekében most már igazán itt a reform ideje, szakmai, közgazdasági, pénzügyi, etikai szempontok mérlegelésével. Néhány magyar orvos átmenetileg Nyugat-Európában dolgozik. A várólisták bevezetése sokat javít majd a helyzeten.

2000-2010. Az elemzések megállapították, hogy a gyógyszer különleges áru, útját a gyártól a patikán át a betegig szigorú megkötések, hatósági előírások rögzítik. Ezért egy kórházi ápolt hetente legfeljebb ötszáz forint értékű medicinát kaphat. Egy ápolóra ötvenöt ágy jut. Éjjel aludjon mindenki! A mellékhelyiségek mocskosak. A kórházi koszt rossz és kevés. Az orvosok fizetése botrányosan alacsony, ezért hálapénzt kell adni, amely adóköteles lenne, ha bevallanák. De nem vallja be senki. A kórházak adóssága minden képzeletet felülmúl. A reform most már halaszthatatlan, de előtte konszenzusra kell jutni az orvosokkal, gyógyszergyárakkal, patikusokkal, betegekkel, egészségbiztosítóval, érdekvédelmi szervezetekkel, pénzügyminisztériummal, orvosi kamarával, jogászokkal és még sokan másokkal. Jó néhány magyar orvos végleg Nyugat-Európában dolgozik. Az orvosi kamara tiltakozik a várólisták ellen.

2010-2020. A gyógyszer túladagolásból származó problémák a gyógyintézetekben csökkennek. Egy kórházi osztályra egy ápoló jut. A betegek a közeli vendéglőből hozatnak ezt-azt a koszt pótlására. A mellékhelyiségek gusztustalanok. Több kórház csődöt jelentene, de nincs kinek. Az orvosok fizetése szégyenletesen alacsony, ezért hálapénzt, ajándékot kell adni, valamint különböző alapítványokat támogatni. Az elemzések kimutatták, hogy még nem történt meg a rendszerváltás a kórházakban. Klinikákat nem kell bezárni, de a gazdálkodást az egészségügyben ésszerűsíteni kell, például pénz helyett hospice szolgáltatással. A betegek félreértik az egészségügyi reform lényegét. Rengeteg magyar orvos Nyugat-Európába költözik családostul. A várólisták hosszúak.

2020-2030. A kórházba beutaltak a szükséges gyógyszereket magukkal hozzá, a betegek egymást ápolják. A betegeket és a kórház személyzetét a hozzátartozók látják el meleg étellel. A mellékhelyiségek helyzete változatlan. Az orvosok fizetése az emelések ellenére megalázóan alacsony a versenyszférához, az osztrák orvosokhoz és a banki osztályvezetőkhöz képest. A hálapénz megszüntethető lenne, de erre még ráérünk. Az elemzések kimutatták, hogy annyi egészségügyi intézményt kell működtetni, amennyit gazdaságosan ki lehet használni. A kórházak perselyeket helyeznek ki az osztályokon, középületekben, szórakozóhelyeken, idegenforgalmi központokban, templomokban. Minden magyar orvos Nyugat-Európában él, helyettük felcserek és szanitécek dolgoznak. Továbbá javasasszonyok, akik leveszik a rontást a betegről. Ha nincs orvos, várólista sem kell. 2040-től majd javul a helyzet. Addig mindenki oldja meg egészségügyi problémáit úgy, ahogy tudja.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr814675700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása