Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Ékszerész-bál

2019. március 02. - EuroAstra

ekszeresz-bal.jpgA bál olasz eredetű jövevényszó, a ballo (táncolni) szóból ered. A bálok elengedhetetlen jellemzője az ünnepélyesség, szervezettség és a zártkörűség. Az első bálokat királyi udvarokban tartották. A bécsi Hofburg sok udvari bál helyszíne volt, csakúgy, mint Versailles. A későbbiekben, ahogy a polgárság megerősödött, a báloknak is a városok adtak otthont. E települések legszebb és legnagyobb épületei az operaházak voltak, így evidens, hogy a nagy bálok ott kerültek megrendezésre. Magyarországon két évvel az Operaház elkészülte után, 1886-ban rendezték meg az első bált.

   Voltak szakmai bálok is, ezekből a mai napig fennmaradt az orvosbál és az újságíróbál. Ékszerészbál a többi szakmai bálokkal együtt sajnos már régóta nincsen. Nem tudom mikor szűnt meg, a múlt század hatvanas éveiben még megrendezték. Védnöke Winkler László  aranyműves mester, az Óra- és Ékszeripari Vállalat igazgatója volt. Minden év januárjának második szombatján rendezték az aranyművesek védőszentje, Eligiusz égisze alatt, bár ezt akkoriban nem hangsúlyozták feltűnően.

   A zártkörű ünnepségen a vállalat és az Állami Pénzverő dolgozói és hozzátartozóik vehetek részt. Az Ékszerész-bált a budapesti Gellért-szálló márványtermében rendezték. A medencében víz helyett széksorok voltak, legalábbis a műsor ideje alatt. A zenekarra és az énekesnőre már nem emlékszem. A műsor „One-Man Show” volt Kabos Lászlóval, Kibédi Ervinnel, vagy Kazal Lászlóval. Majd összerakták a székeket és táncparketté változott a medence.

   A tánc egyik szünetében felvonultak a csinosabb aranyműves, ezüstműves, vésnök és ékszerész tanulólányok estélyi ruhában, a vállalat mintakollekciójából kölcsönzött fülbevalókkal, nyakékekkel, karkötőkkel, gyűrűkkel. Elképzelhető mekkora sikerrel.

   Kár, hogy a szakmai bálok megszűntek. Igaz, szakmunkás garantált minimálbérből nehezen is lehetne állni a terembérleti díjat, a zenekart és az egyéb cecheket.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3714662137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása