Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Autózás gyerkőcökkel: a legtöbben énekelnek az utazás során

2019. február 04. - EuroAstra

autozas_gyerkocokkel.jpgAzzal a legtöbben egyetérthetünk, hogy gyerekekkel a legkényelmesebben autóval lehet közlekedni, még akkor is, ha ilyenkor több mindenre kell odafigyelni. A Europcar legújabb mini-kutatásából többek között az is kiderült, hogy amikor a vezetők a gyerekükkel utaznak, 58%-uknál be van kapcsolva a gyerekzár, és a válaszadók 90%-a visz magával ételt és italt az útra.

Legyen szó akár rövidebb vagy hosszabb utazásról, amikor gyerekekkel ülünk autóba, az mindig nagyobb odafigyelést igényel. A Europcar legújabb, a közösségi média felületén végzett kutatásában arról kérdezte a kitöltőket, hogy milyen módon utaznak a gyerkőcökkel. A kitöltők több mint 90%-a nő, és 55%-uk életkora 36-45 év közé esik. A legtöbb válaszadónak egy vagy két gyermeke van, és 76%-uk napi rendszerességgel ül családjával az autóba.

Arra a kérdésre, hogy mivel viszik reggelente bölcsödébe, óvodába vagy iskolába a gyermeküket, a válaszadók 83%-a válaszolta azt, hogy autóval, és csupán 11%-uk viszi gyalog, 8%-uk pedig tömegközlekedéssel.

Annak érdekében, hogy biztonságban legyenek, a kitöltők 58%-a maga köti be a gyerekeket. A gyerekülések és gyerekmagasítók állapotát a válaszadók 36%-a ellenőrzi minden nap, 21%-a havonta, 26%-a pedig félévente. A felmérésből továbbá kiderült az is, hogy a válaszadók közel fele (45%-a) a jobb hátsó ülésre ülteti a gyerekeket.

Érdekes eredmény, hogy közel egyenlő arányban oszlik meg a kitöltők válasza arra kérdésre, hogy változik-e vezetési stílusuk, amikor a gyermekük is velük utazik. A válaszadók 49%-a ugyanúgy vezet, amikor vele van a gyermeke, 48%-a óvatosabban vezet, és csupán a 3%-uk vezet sokkal lassabban.

A gyerekek általálban eltérő ideig bírják az autózást, és ezt a feltevést a válaszok is alátámasztják: 36%-uknak az aktuális kedvétől függ, hogy mennyit bírnak autóban tölteni, 29%-uk kibír 1,5-2 órát is az autóban, 21%-uk pedig akár 3 órán keresztül is elviseli az utazást. Valójában ez leginkább a gyermek hangulatától, valamint életkorától függ.

A kérdőívből egyhangúan kiderül, hogy a legtöbben (90%), akik gyermekkel utaznak, mindig visznek magukkal ételt és italt az útra. Ezen kívül 44%-uk valamilyen játékot, 33%-uk váltóruhát, 16%-uk pedig tabletet visz magával.

„Szerencsére azok közé a szülők közé tartozom, akik sokat utaznak a gyermekükkel, így már nagyon rutinos vagyok. Amikor hosszabb útra megyünk, nálunk igazi kaland az autózás mert olyankor átalakul az autónk egy guruló játékszobává. Mindent előre odakészítek a kislányomnak karnyújtásnyi távolságra, annak érdekében, hogy én teljes mértékben a vezetésre tudjak koncentrálni. Azon kívül, hogy lekössem a gyermeket az utazás során, fontosnak tartom, hogy kényelmesen üljön illetve az, hogy biztonságos és megbízható autóval vágjunk neki az útnak”– nyilatkozta a kutatásban résztvevő Posgay Rita, blogger anyuka.

A felmérés még arra is kitért, hogy hogyan viszonyulnak a szülők a gyerekek autóban való evési szokásaihoz. A válaszadók 57%-a minden esetben engedélyezi a kocsiban való evést, 34%-uk csak akkor, ha hosszabb útra mennek, 9% pedig egyáltalán nem ad utazás közben ételt a kicsiknek.

Gyermekkel az autóban minden út más és más, hát még ha egyszerre több kicsi is utazik velünk, de mindenkinek megvannak a bevált módszerei, amivel le lehet lekötni őket. A válaszadók 35%-a közös énekléssel, 26%-uk különböző játékokkal, 14%-uk pedig a többi autó figyelésével szórakoztatja gyermekét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2214606070

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Biztonsági gyerekülés használatára vonatkozó szabályok 2019.03.08. 01:41:07

A biztonsági gyerekülés használatára vonatkozó részletes szabályokat a KRESZ-ben találhatjuk meg. A KRESZ részletesen tartalmazza (48. § (7) bekezdés), hogy mikor és milyen körülmények között kell használni a biztonsági gyerekülést, valamint azt is, ho…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása