Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Idén is különleges programokat kínál a Zeneakadémia családi napja

2019. január 31. - EuroAstra

tehets.jpgA Tehetség napja, a Zeneakadémia családi eseménye idén is igazi különlegességeket tartogat az érdeklődők számára február 10-én. A kiemelkedő fiatal tehetségek koncertjei mellett filmvetítés, előadás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket. Mindemellett bepillanthatnak Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora hárfa-, Dr. Eötvös József tanszékvezető gitár- és Dráfi Kálmán tanszékvezető zongora- vagy Fassang László tanszéki csoportvezető orgonaórájára a világ talán legszebb tantermében.

 

A nap délelőtt tizenegy órakor, Händel, Vivaldi és Haydn dallamaival kezdődik a Zeneakadémia tehetségei, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tolmácsolásában. A Solti termi koncertet követően igazi programkavalkád várja a látogatókat.

 

„A Tehetség napja lehetőséget nyújt, hogy a közönség egy egész napos program keretei között ismerje meg a pályakezdő muzsikusokat, a Zeneakadémián tanuló tehetséges zenészeket, akik hamarosan a magyar hangversenyélet megkerülhetetlen szereplőivé válhatnak. Betekintést nyújtunk a Zeneakadémián folyó oktatás rejtelmeibe is. Az elmúlt évek hatalmas érdeklődését látva további programokkal színesítjük a napot, ilyenek például a Szólóban és Duóban minikoncertjeink, amelyeken Vajda Marcell, Hotzi Mátyás, Matuska Flóra, Kovács Gergely, Kristina Vocetková és Jan Vojtek mutatják be tehetségüket” – emelte ki Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem rektora.

 

Idén a Kodály mindenkié című dokumentumfilm nyilvános vetítésére várják az érdeklődőket. A film a Kodály-módszer nemzetközi térhódításáról szól, alkalmazásának eredményeit foglalja össze. Papp Gábor Zsigmond és Kékesi Attila, Balázs Béla-díjas filmrendezők alkotásában kiváló külföldi zenepedagógusok, zeneművészek mesélnek arról, hogyan változtatta meg szemléletüket, amikor találkoztak Kodály filozófiájával.

 

A több teremben párhuzamosan zajló programok között megtalálható Molnár Fanni zenetudomány szakos hallgató Csodagyerekek című ismeretterjesztő előadása, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium növendékeinek, az Egyházzene Tanszék kórusának műsorai és a Doktori Iskola hallgatóinak koncertje is. Nem maradhatott ki a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének koncertje sem, amelyen még az általános vagy középiskolai tanulmányaikat folytató kiemelkedő kvalitású fiatal zenészek játszanak majd.

Az Áriák, duettek című eseményen olyan népszerű művek dallamai csendülnek fel, mint; G. Bizet: Carmen, P. I. Csajkovszkij: Anyegin, Ch. Gounod: Sapho, vagy U. Giordano: André az ének tanszék diákjainak előadásaiban. Az emberi hangok mellett az ütős és akkordikus hangszerek is szerepet kapnak kamarakoncerteken.

 

Ezúttal is lehetőség nyílik csatlakozni egy-egy nyilvános órához;

Vigh Andrea, Fassang László, Eötvös József, Dráfi Kálmán és növendékeik engednek betekintést a hangszerek megszólaltatásába, a zeneoktatás műhelytitkaiba.

 

A kerekasztal-beszélgetésen, művészek és oktatók – köztük a Zeneakadémia rektora és tanszékvezetője – vitatják meg a Zeneakadémián folyó oktatás, tehetséggondozás és a zenei pályára lépés kérdéseit.

 

A nap méltó lezárásaként a zenetörténet egyik legkiemelkedőbb tehetségének tartott Mozart műveit is hallhatják a látogatók a Zeneakadémia Kamarazenekarának tolmácsolásában, Rolla János vezetésével. „Családi rendezvényünkre várjuk a Zeneakadémia törzsközönségét, hogy megmutassuk a színfalak mögött zajló műhelymunkát az előkészítő képzéstől a doktori iskoláig. Programunk a zenei pályára készülő fiatalok és szüleik számára is érdekes lehet, bepillanthatnak az oktatásba, a tehetséggondozásba. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral például a 16-18 éves korosztály tagjai jelennek meg szólistákként, akik máris megértek arra, hogy egy jó zenekar mellett bizonyítsák rátermettségüket” – hangsúlyozta Csonka András, a Zeneakadémia Koncertközpont igazgatója.

 

A Tehetség Napjára egész napos belépőjegy váltható 1500 Ft-ért, amely az esti koncert kivételével az összes rendezvényre érvényes.

 

A Tehetség Napjára a jegyek online is megvásárolhatók:

http://zeneakademia.hu/mindenprogram?idopont=2019-02-10

 

További információ a Zeneakadémia honlapján, illetve a kommunikacio@zeneakademia.hu címen érhető el.

 

2019. február 10.

Tehetség Napja

Zeneakadémia

 

http://zeneakademia.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7314598756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása