Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Ünnepre készülve

2019. január 22. - EuroAstra

shaanxi-1.JPG A kulturális és turisztikai együtt működés további elősegítése érdekében a kínai Shaanxi tartomány kormányzóságának Kulturális és Turisztikai Osztálya nagyszabású bemutatót tartott Budapesten, az InterContinental Szálló báltermében. A rendezvényen megemlékeztek arról, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a diplomáciai kapcsolatok felvételének idén van a hetvenedik évfordulója!

shaanxi-2.JPG Shaanxi (Senhszi) tartomány a hagyományos belső kínai területek északnyugati részén terül el. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Xi’an (Hszian), ennek közelében találhatók a híres kínai piramisok. Bár szintén négyzetes alapúak, nem hasonlítanak az egyiptomiakra. Döngölt földből készült, lapos tetejű ősi halomsírok, melyeket az uralkodók és hozzátartozóik földi maradványai számára emeltek. Kínában mintegy száz van belőlük, a többségük ebben a tartományban áll. Létezésük a nyugati világban az 1910-es évekig szinte teljesen ismeretlen volt. Később közülük kettő is nevezetesség vált. Han Jang Ling császár piramisában háziállatok és női szolgálók agyagszobrait tárták fel, az igazi világhírt viszont az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírjában megtalált agyaghadsereg hozta meg a vidéknek.

shaanxi-3.jpg Shaanxi tartományt a kínai nép fontos bölcsőjének tekintik, itt volt a híres Selyemút kiindulási pontja. A Sárga folyót és a Qinling hegységet Kína „Anya folyója” és „Apa hegye” névvel ruházták fel. A fővárosban tizenhárom dinasztia alapított államot és ők 1180 éven keresztül uralkodtak. A tartományt Kína természetes történelmi múzeumaként ismerik, ötezernél is több értékes helyszínnel, ezen kívül 302 múzeum működik benne. A kulturális relikviák száma meghaladja az egymilliót, ezek között csak a tartományi fővárostól harminc kilométernyire felfedezett Agyaghadsereg három nagy egységre tagolódó árok- és gödörrendszerében körülbelül 8000 katona, 130 harci szekér 520 lóval, illetve 150 lovas található. Még akrobaták, lány-szobrok, erőművészek és zenészek is vannak köztük.

shaanxi-4.jpg Magyarország és Kína kapcsolatai jól fejlődnek. A 2018-as év – a kínai kormány és az EU közös szervezésében – Kínai-Európai turisztikai év volt. A nyitó- és záró rendezvényeket Olaszországban, Velencében és Shaanxiban, Xi’anban tartották. Kínában 2013-ban hirdették meg az „Egy öv – egy út” programot, melynek lényege, hogy komoly befektetésekkel, számos ország együttműködésével növekedhessen és felgyorsulhasson a kereskedelem. A program része például a Belgrád – Budapest gyorsvasút is és ugyancsak ennek keretében érkezett Xi’anból Budapestre az első kínai teherszállító vonat is 2017 áprilisában. A növekvő turistaforgalom mellett a gazdaság más területén is felélénkült az együttműködés, Shaanxi tartomány és Csongrád megye testvérmegyei kapcsolatban áll egymással, ami a magyar-román-szerb hármashatár miatt Európa egyik kapuját is jelentheti Kína számára.

shaanxi-5.jpg A rendezvényre Wei Zengjun tartományi kormányzó-helyettes vezetésével Budapestre látogatott küldöttséget üdvözölte őexcellenciája Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete. Előadásában kiemelte: a Xi’anban megalapított vízum központban egyszerűen igényelhető a magyar vízum. Talán ennek is köszönhető, hogy 2017-ben 250 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, ami 32%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az pedig minden hazai szakember előtt ismert, hogy a kínai turisták az egyik legtöbbet költő utazóknak számítanak! Xi’anból már nyolc közvetlen légi járat indul, többek között Londonba, Rómába, Párizsba, Prágába és Madridba. A magyar nép történelme, kultúrája, Budapest látványosságainak hírneve vonzó a kínai turisták számára. Ezért Budapesten jött létre Kína turisztikai képviselete, amely nemcsak Magyarországot, hanem az egész Közép- és Kelet-európai régiót képviseli.

shaanxi-6.jpg Az utazási szakemberek egyetértenek abban, hogy Kína megértése Shaanxiban kezdődik. Itt találták meg a 800 ezer évvel ezelőtt élt Lantian ősemberek maradványait, itt áll a Yan’an Pagoda, amely nevét a kilenc emeletéről kapta és a Tang dinasztia idején, valamikor 618 és 907 között építették. Ebben a tartományban is van egy óriás Buddha templom, amit ugyancsak a Tang dinasztia idején, de 598 – 649 között építettek fel. Az ökoturizmus kedvelői a Qinling (Csinling) hegységnél jobb helyet nem is találhatnának. A nyugat-keleti irányban húzódó 650 kilométer hosszúságával éghajlati és növényzeti választóvonal a kontinentális és a monszunhatás alatti területek között. A Sárga-folyó, mely a világ hetedik és Kína második leghosszabb folyója, a maga 5464 kilométeréből 700 kilométer hosszan ebben a tartományban hömpölyög.

shaanxi-7.jpg A bemutató végén Shaanxi tartomány küldöttsége látványos műsorral köszöntötte a vendéglátókat abból az alkalomból, hogy rövidesen kezdődik Kína – és egyben a világ népességének mintegy negyede számára - a legfontosabb, hagyományos ünnep a Holdújév, a Tavaszünnep. A készülődés rá már hetekkel korábban elkezdődik. Mivel a piros a szerencse, a bőség, a gazdagság színe, ez az alapszíne, minden újévi dekorációnak. Ilyenkor az ablakokba papírból kivágott virágdíszeket tesznek, piros lámpásokat akasztanak ki, ősi táncokat – köztük tűztáncot – járnak. A családok összejönnek, sokféle ételt készítenek, gazdag vendéglátás szerveznek, mert az óévről bőségesen maradt ennivaló az újévben kedvező előjelnek számít. A tavalyi, meglepő fordulatokban gazdag Kutya évét idén február 5-én egy harmonikusabb, békésebb időszak, a Disznó éve váltja.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2014579354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása