Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A bot

2018. december 12. - EuroAstra

botpalad_cimere.jpgBotpalád címere  Az emberiséggel egyidejű használati tárgy, fegyver. Az ősember védekezésre és támadásra is használta a botot, amely lényegileg a kéz meghosszabbításának és erősebbé, hatékonyabbá tételének eszköze. Később még tájékozódásara is használhatták. A földbe leszúrt bot árnyéka reggel hosszan elhúzódva nyugat felé mutat. Ahogy a Nap emelkedik az égen az árnyék úgy rövidül, és iránya egyre inkább észak felé fordul. Napnyugtakor az árnyék kelet felé mutat…

   Ha két ember áll egymással szemben és az egyik kezében bot van, akkor hatalma is van a másik felett. Innen eredhet a hatalom szimbóluma a királynál (jogar, a jogszolgáltatás jelképe is) és a pápánál (pásztorbot, a hűbéri birtok jelképe is).

   Ha bizonytalan a járásunk, vagy betegségből lábadozunk, akkor is használhatjuk a botot. Gyógyászati segédeszköz. Talán ezért kötődik a bothoz a támogatás, segítés. Ha a bottal járó embertől elveszik a botot, ügyetlen, gyenge lesz. Rosszabbul fog járni, mint egy ép ember. Botfülű, mondjuk arra, akinek gyenge a hallása. Botlábú, mondjuk az olyan emberre, aki ügyetlenül táncol. Koldusbotra jut, vagyis szerencsétlenül jár. Bottal üthetik a nyomát (ezt nem tudom a bothoz kapcsolni). Moliére A botcsinálta doktor című színdarabjában a főszereplő természetesen nem igazi orvos.

   1920-ban Magyarországon, Horthy Miklós kormányzósága kezdetén középkori rituális büntetési formát vezettek be. A Nemzetgyűlés megszavazta a botbüntetést. Ezt a fenyítést egyszer sem szabták ki a bírók, mégis szégyen. A törvény parlamenti vitája jól illusztrálja a korszak hangulatát. A vitában egyébként „a szemet szemért, fogat fogért” ókori elve is felmerült. A botbüntetést 75 cm hosszú, 2 cm széles mogyorófa bottal kellett volna végrehajtani. Tőlünk keletre még alkalmazzák a botbüntetést

  Tessedik Sámuel (a XIX. században élt lelkész, tanár, író) állítólag találkozott egy kínai tudóssal. Szóba került, hogy mi kell a népnek, hogy elégedett legyen uralkodójával. Szabadság, egyenlőség, testvériség, mondta Tessedik. Ez nálunk is így van, de még egy negyediket és hozzáteszünk, mosolygott a kínai professzor. És mi lenne az? A bambuszbot. (Utalva a büntetés végrehajtás Kínában megszokott módjára.)

   Szabolcs-Szatmár megyében található Botpalád község, a paládot most hagyjuk, a bot azért került a névbe, mert a „kis Túr” áradásakor gólyalábakon, bottal jártak a faluban az emberek.

Láng Róbert

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4214472000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása