Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Novemberben immár harmadik alkalommal jelentkezett az Olasz Gasztronómiai Világhét.

2018. december 05. - EuroAstra

olaszb2.JPG“Hagyomány és minőség. Utazás a regionális olasz borok világában” című rendezvényükön, melyet az Olasz Külkereskedelmi Intézet az Olasz Gasztronómiai Világhét programsorozat keretében szervezett meg, Barbara Tamburini, nemzetközi hírű borszakértő közreműködésével barangoltunk a borok világában.

 

Olaszország, mely mindig is szorosan kötődött a borászati hagyományokhoz, ismét világvezető a bortermelésben. Ez a siker kétségtelenül az ezen a területen dolgozóknak és az olasz terroire sokszínűségének köszönhető, mely gazdag olyan őshonos szőlőfajtákban, amelyeknek kiváló minősége elismert az egész világon.

 

Bemutatásra kerültek északtól délig 10 olasz régió kiváló borászatai, melyek tanúbizonyságot tesznek az olasz bortermelés kiválóságáról. A Barbara Tamburini által bemutatott borok kóstolása során lehetőségünk nyílt megismerni és értékelni az olasz életmódot és az olaszok ízek iránti rajongását. 10 olasz régió ízvilágával ismerkedhettünk meg 1-1 kiváló boron keresztül.

 

Barbara Tamburini 2002-ben szerzett diplomát szőlészet és borászat szakon, a Pisai Egyetemen. Egyetemi évei alatt számos toszkán cégnél töltött szakmai gyakorlatot, majd 1999-ben kezdett önálló enológusként dolgozni és ismert tanácsadóvá válni, előbb Toszkánában, később Umbriában, Piemontéban, Lombardiában, Emilia Romagnában és Szicíliában. Ebben az időszakban ismerte meg Vittorio Fiorét, a nemzetközi hírű és nagy tapasztalattal rendelkező borászt, akit mesterének tekint.

 

És következzenek a régiók bemutatott borai.

 

LOMBARDIA

Vigna Dorata Franciacorta Brut -Termelő: Vigna Dorata

Típus: Franciacorta DOCG

Alkoholtartalom: 12%

Szőlőfajta: 80% Chardonnay, 20% Pinot Nero

Vinifikáció: teljes szőlőfürtök gondos préselése a must szakaszos elválasztásával. Elsődleges erjedés rozsdamentes, hőmérséklet-szabályzós acéltartályban, válogatott élesztőkkel.

Másodlagos erjedés: cuvée, a saját tulajdonú szőlőből készült alapborok házasítása kevéssel a tirázsolás előtt történik, rendszerint április-május hónapban.

Maturáció és készre érlelés: 24 hónap után, amikor a Brut maturációja elérte a kívánt ízjegyeket, a degorzsálás következik expedíciós likőr hozzáadásával, aminek eredményeként az 5-6 g/l cukortartalmat kapunk. Az érlelő pincében eltöltött kb. három hónapnyi pihentetés után a Franciacorta Brut DOCG felölti ruháját és útra kész.

Érzékszervi tulajdonságok: a hosszan tartó, lágy gyöngyözéstől színe kellemesen szalmasárga, Golden almát, Abate körtét, kenyérhéjat idéző friss, gyümölcsös illata teljessé teszi a szájban tapasztalt, finom, üde ízt, amelyből hiányzik a Franciacorta borvidék “alapboraira” időnként jellemző kiegyensúlyozatlanság.

 

UMBRIA
Fiorfiore
- Termelő: Roccafiore
Évjárat: 2017

Típus: IGT Umbria Grechetto

Alkoholtartalom: 13,5%

Szőlőfajta: 100% Grechetto diTodi

Vinifikáció: mechanikus sajtolás, a mustok természetes dekantálása, fermentáció szabályozott hőmérsékleten, rozsdamentes acél erjesztőkádban természetes élesztőkkel.

Maturáció és készre érlelés: 12 hónapon keresztül 50 Hl-es szlavón tölgyfa hordókban, majd 4 hónapon át palackban.

Érzékszervi tulajdonságok: színe: aranyosba hajló szalmasárga; illata: ananász, Golden alma, sárga apró virágok finoman édes, fűszeres felütéssel; íz: meleg és sima, élénk frissességgel és mineralitással kiegészülve, kimondottan elegáns és komplex bor.

Fogyasztási hőmérséklet: 12-14°C

 

CAMPANIA

Donnachiara Greco di Tufo - Termelő: Donnachiara
Évjárat: 2017

Típus: Greco di Tufo DOCG

Alkoholtartalom: 13%

Szőlőfajta: 100% Greco di Tufo

Vinifikáció: Szüret október második dekádjában. A kiválogatott, egész szőlőfürtök azonnal a kíméletes préselésre kerülnek, amelyet a must hidegen történő dekantálása követ.

Maturáció és készre érlelés: erjesztés acéltartályban 14-16°C fokon 15 napig; malolaktikus erjedésre nem kerül sor.

Érzékszervi tulajdonságok: színe: telt szalmasárga; illata: érett gyümölcsöt, őszibarackot, ananászt, sárgabarackot és cédrust idéző, nagyon komplex illatjegyek; íze: száraz, meleg, sima, kellemesen friss, hosszantartó utóízzel.

Fogyasztási hőmérséklet: 12-14°C

 

FRIULI VENEZIA GIULIA

Traminer Aromatico - Termelő: Venica & Venica
Évjárat: 2017

Típus: Collio DOC

Alkoholtartalom: 1 3,5%

Szőlőfajta: 100%Tramini

Vinifikáció: A szőlőt augusztus 25-én szüretelik és bogyózzák, majd 18 órán keresztül 10/12°C fokos hőmérsékleten, oxigéntől elzártan, megfelelő tartályokban macerálják. A folyamat során korszerű technológiával visszaforgatják a fermentáció alatt képződött széndioxidot az antioxidánsok csökkentése érdekében.

Maturáció és készre érlelés: nagy (20/27 Hl-es) fahordókban a must 20%-át fermentálják és élesztőkkel 5 hónapon keresztül készre érlelik, a fennmaradó mennyiséget acéltartályokban. A bor összeállítása és palackozása a március végi telihold idején történt.

Érzékszervi tulajdonságok: Erőteljes aromájú, vaníliát idéző friss illattal, bársonyos, sima és lágy.

Fogyasztási hőmérséklet: 12-13 °C

 

SZICÍLIA

Le Sabbie dell’Etna - Termelő: Firriato

Évjárat: 2016

Típus: Etna Rosso DOC

Alkoholtartalom: 14%

Szőlőfajta: Nerello Mascalese és Nerello Cappuccio

Vinifikáció: Kézi szüretelés október II-III. dekádjában.

Maturáció és készre érlelés: Erjesztési hőmérséklet 26-27 °C. Erjesztés időtartama: 14 nap. Hagyományos vörösbor, rozsdamentes acél erjesztőkádakban szabályozott hőmérséklet mellett. Készre érlelés: 12 hónapig 12 Hl-es szlavón tölgyfa hordókban, majd 6 hónapig palackban.

Érzékszervi tulajdonságok: Ragyogó rubinvörös szín élénk, lilás árnyalatokkal. Érett, elegáns bor, jellegzetes ásványi jegyek érezhetőek ki belőle,amelyek időről-időre teret engednek a fekete ribizli, áfonya, szilvalekvár, fekete cseresznye, medvecukor, bors és ibolya intenzív, jól elkülönülő illatának. Nagyon kiegyensúlyozott, harmonikus, energikusan és élénken áradó bor, gazdag, meleg és kifinomult, lágy tanninok és markáns fás utóérzet kísérik, amelyek kiemelik a hosszantartó aromát és a zamatos, örömteli kiteljesedést.

Fogyasztási hőmérséklet: 16-18°C

 

PIEMONTE

Barolo - Termelő: Mauro Molino

Évjárat: 2014

Típus: Barolo DOCG

Alkoholtartalom: 135%

Szőlőfajta: 100% Nebbiolo

Vinifikáció: héjon áztatás 12 napig

Maturáció és készre érlelés: Alkoholos és malolaktikus erjedés acél erjesztőkádban, készre érlelés francia tölgyfahordóban 18 hónapig.

Érzékszervi tulajdonságok: intenzív illat, érett gyümölcs és rózsaszirom jegyekkel. Hosszan tartó íz a finom, bársonyos tanninoknak köszönhetően, amelyek kellemes eleganciát kölcsönöznek a bornak.
Fogyasztási hőmérséklet: 20°C

 

TOSZKÁNA

Brunello di Montalcino - Termelő: Podere la Vigna
Évjárat: 2013

Típus: Brunello di Montalcino DOCG

Alkoholtartalom: 14,5%

Szőlőfajta: 100% Sangiovese

Vinifikáció: 50 Hl-es rozsdamentes acél erjesztőkádakban, ellenőrzött hőmérsékleten, napi többszöri csömöszöléssel 18-20 napig.

Maturáció és készre érlelés: 20/30 Hl-es szlavón tölgyfa hordókban minimum két éven keresztül. Bordeaux-i palackokban minimum 6 hónapig.

Érzékszervi tulajdonságok: mély, rubinvörös színű, becses és kifinomult bor, az orr számára bogyós gyümölcsös jegyekkel keveredő fűszeresség és dohánylevél kellemesen szétterülő illata fedezhető fel. A szájban lágyan simogató, bársonyos, testes bor, selymes tanninokkal és hosszanti, gyümölcsös záróakkorddal kísérve.

Fogyasztási hőmérséklet: 16-18°C

 

PUGUA

Prjmitivo di Manduria ‘Sessantanni’ San Marzano - Termelő: San Marzano
Évjárat: 2015

Típus: Primitivo di Manduria DOC

Alkoholtartalom: 14,5%

Szőlőfajta: 100% Primitivo

Vinifikáció: A 43 napig tartó hosszú erjedés / macerálás 24-26°C fokos hőmérsékleten történik a dűnéken válogatott, őshonos élesztőkkel.

Maturáció és készre érlelés: A massza 80%-át 18 napig héjon áztatjuk, 20%-át pedig 25 napig maceráljuk az alapos kisajtolás érdekében. A fejtést követően a Primitivo-t francia és amerikai tölgyfából készült barrique hordókban l 2 hónapon keresztül készre érleljük.

Érzékszervi tulajdonságok: Színe: mély rubinvörös. Illata: Szeder, áfonya és füge gyümölcsös illata szantálfát, gesztenyemézet és étcsokoládét idéző felütéssel. Íze: lágy, gazdag ás bársonyos, élénken jelen lévő tanninok és kellemes frissesség kíséretében.

Fogyasztási hőmérséklet: 18-20°C

 

ABRUZZO
Opi Montepulciano D’Abruzzo RiservaColline, Teramane
- Termelő: Fantini-Farnese
Évjárat: 2011
Típus: Montepulciano
D’Abruzzo Colline Teramane Riserva DOCG

Alkoholtartalom: 14,5%

Szőlőfajta: 100% Montepulciano

Vinifikáció: A kis ládákba szüretelt szőlőfürtöket a pincészetbe szállítják bogyózásra, a szőlőszemeket egyesével, kétszer kézzel válogatják át. Kíméletes préselést követően 25 napig tart a macerálás-erjesztés.
Maturáció és készre érlelés: Malolaktikus erjedés és készre érlelés francia és amerikai tölgyfából készült barrique hordókban 24 hónapig.
Érzékszervi tulajdonságok: gránátvörös színű, illata intenzív és hosszan tartó, fűszeres (dohány és fa illatjegyek), medvecukor beütéssel, gyümölcsös (érett gyümölcs és alkoholos befőtt), szinte éteri. Testes, sima, kiegyensúlyozott, intenzív, hosszú íztartás. Azonnal fogyasztható, de jól tűri a hosszú érlelést is.
Fogyasztási hőmérséklet: 18-20°C

 

VENETO
Corte Giara -
Termelő: Allegrini
Évjárat: 2012
Típus:
Amarone della Valpolicella DOCG
Alkoholtartalom: 15,5%
Szőlőfajta: 70% Corvina Veronese, 30% Rondinella
Vinifikáció: A válogatott fürtök kézi szüretelése szeptember második felében történik. Ezt 3-4 hónapig tartó természetes aszalás követi az aszalóüzemben. A szőlő eredeti súlyának 40%-át veszíti el ezalatt. Az aszott szemek kíméletes préselésére január első felében kerül sor.
Maturáció és készre érlelés: a bogyózást a szemek sajtolása követi. Erjesztési hőmérséklet: 8/22°C (46/71°F). Erjesztés időtartama: 22/24 nap, naponta átfejtéssel. Érlelés: 15 hónapon keresztül tölgyfahordóban (a fele nagyméretű szlavón tölgyfa hordóban, a másik fele másodtöltésű barrique hordóban), végül 6 hónapig palackban.
Érzékszervi tulajdonságok: intenzív, hívogató rubinvörös. A jellegzetes, cseresznyét és borsot idéző illatjegyek kifejezetten élvezetesek ebben a nedűben, amelyeket gyógynövényes felütés kísér. Száraz és jól kiegyensúlyozott. A hagyományosan savas jegyek kellemes összhangban vannak a gyümölcsös lágysággal, aminek eredménye az izgalmas kontraszt és az egyszerre behízelgő és tüzes bor.

Fogyasztási hőmérséklet: 16 ‘C

 

http://www.barbaratamburini.it/en

https://ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/hu

 

Lantai József 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5114424506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása