Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Guinness-rekordok

2018. december 05. - EuroAstra

index_93.pngA világ Büntető Törvénykönyvei jócskán eltérnek egymástól. Példaként megemlítenék két államot, amelyek igazságszolgáltatási rendszere nekünk, Magyarországon élőknek talán visszásnak tűnhet, de a világ tele van egzotikus furcsaságokkal. Akár tetszik ez egyeseknek, akár nem.

   A Belzebub Kalifátusban (Ázsia) a világ legszigorúbb törvényei szerint szolgáltatják az igazságot. Az államalapítás óta statárium van. A betörést, rablást, garázdaságot, csalást, sikkasztást, hűtlen kezelést, alkoholfogyasztást, hamis csődöt, közveszélyes munkakerülést és pilótajátékot halállal büntetik. Börtön jár a becsületsértőknek, hazudozóknak, prostituáltaknak, másként gondolkodóknak, tilosban parkolóknak, rendőri felszólításra nem engedelmeskedőknek. A büntetési tétel az eset súlyosságától függően 5-tól 20 évig terjed.

   A tárgyalást a kádi vezeti, akinek az ítélkezésben nincs szavazati joga. A vádat az imám képviseli. Megelőző eljárások, például nyomozás, tanú kihallgatás, bizonyítási kötelezettség nincs. Fellebbezni csak súlyosbításért lehet. A kivégzéseket nyilvánosan hajtják végre. A statisztikák szerint a börtönbüntetések átlagos ideje az utolsó 25 évben 9 év 6 hónap. A kivégzések száma évente 2500, a börtönökben tartózkodók száma átlagosan 25.000 fő. A BTK paragrafusait az általános iskolákban 4 évig tanítják.

   A Kitanemuk Hűbérségben (Dél-Amertika) a világ legenyhébb törvényei szerint szolgáltatják az igazságot. Az emberölést és kísérletét kezeletlen konfliktusnak, a pénzhamisítást és hamis csődöt gyerekes csínynek, a sikkasztást hosszú lejáratú kamatmentes kölcsönnek, a robbantásos merényletet tűzijátéknak, a lakásbetörést váratlan látogatásnak, az erőszakos nemi cselekményeket szerelmi csatárizásnak, a hivatali vesztegetést barter üzletnek minősítik.

   A tárgyalást a területileg illetékes társasházi közös képviselő vezeti. Két tárgyalási nap közötti idő minimálisan egy év. A vádat a vádlott képviseli, a védelmet egy tanú látja el.  Fellebbezni csak enyhítésért lehet. Az ítéletek szigorúan titkosak a személyiségi jogok védelme érdekében. A statisztikák szerint a börtönbüntetések átlagos ideje az utolsó 25 évben 9 hónap és 6 nap. Felfüggesztve, Az ítéletek száma évente 2500, a fogvatartottak száma átlagosan 2,5 fő. A BTK paragrafusait a lakosság túlnyomó többsége nem ismeri..

   Aki a fentieket nem hiszi el, nézze meg a Guinness Rekordok Könyvének 2020-as kiadását.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6714429676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása