Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Ünnepváró programsorozat és vásár a Hagyományok Házában és a budai Corvin téren

2018. december 04. - EuroAstra

budvig.jpgA Hagyományok Háza idén újra megrendezi Ünnepváró programsorozatát, december 7. és 16. között adventi hangulatot varázsol Buda szívébe, a Corvin térre és a gyönyörűen megújult Budai Vigadóba. A vásárban a szemet gyönyörködtető népművészeti termékek mellett tánccal, mesével, zenével, ajándékkészítő műhelyekkel, betlehemes játékkal, regöléssel, az épület fényfestésével és utánozhatatlan adventi hangulattal várják a látogatókat.

 

A Budai Vigadó közel két évig tartó felújítása után idén újra megrendezi Ünnepváró programsorozatát és vásárát a Hagyományok Háza. A Corvin téren és a hétvégenként a megújult épületben szervezett vásáron a Népművészeti Egyesületek Szövetsége alkotóinak és a Hagyományok Háza tanfolyamain oktatóknak szemet gyönyörködtető kézműves termékeit csodálhatják meg a látogatók.  Buda szívében a Corvin téren a vásár teljes ideje alatt szabadtéri színpadi programokkal, hétvégenként táncházzal, mesemondással, ajándékkészítéssel, látványos fényfestéssel és utánozhatatlan karácsonyi hangulattal készülnek a szervezők.

 

December 7-én 17 órától a Szent Efrém Férfikar fellépésével veszi kezdetét a programsorozat és a nyitó napon ad koncertet és tart táncházat a Romengo együttes is. December 8-án egy különleges programmal várják az érdeklődőket, Muravidék népi kultúrája mutatkozik be az Ünnepváró vásár keretében. Hetési szőttesekkel és hímzésekkel, kézműves-foglalkozással, ételbemutatóval, könyvbemutatóval, este gálaműsorral, utána táncházzal várják a népi kultúra iránt elkötelezett közönséget, hogy megismerkedjenek a szlovéniai magyarság hagyományaival.

 

A Hagyományok Háza fontosnak tartja, hogy az ünnepi készülődésben ne csak szeretteinkre gondoljunk, hanem azokra is, akikre mások talán nem. A vásár ideje alatt több olyan programot is hirdetett, melynek célja az adakozó szeretet megnyilvánulása. A Légy te is őrangyal! című baba- és nemezállatka készítő foglalkozásokon a résztvevők két nemez állatkát vagy két babát készíthetnek: az egyik a készítőnél marad, a másik pedig hosszú útra indul egy kis üzenettel, és megkeresi azt, akinek a legnagyobb szüksége van a segítségre, lelki támogatásra, örömre, bátorításra. Az ajándékkészítő műhelyeinkben elkészített medálokat, kendőket, ékszereket vagy akár kézműveseinktől vásárolt tárgyakat szintén lehetőség lesz a vásár ideje alatt felajánlani, az adományokat idén a Szülők Háza kis lakóinak juttatják el a szervezők. December 12-én Összefogás jótékonysági koncertet szerveznek, amelynek bevételét erdélyi idős népzenészek megsegítésére ajánlják fel.

 

Mindkét hétvégén 10-től 16 óráig adventi gyerekprogrammal, játékkal, tánccal, népmesével és kézműves-foglalkozásokkal várják a családokat a Budai Vigadóban. Fellép többek között Bognár Szilvia, Navratil Andrea, a BaHorKa Társulat, a régi világ hangszereinek történeteit Gulyás László meséli el, az ajándékkészítő műhelyekben csengettyűs gyapjúbárányt vagy mézeskalácsot is készíthetnek a gyerekek. Hétvégente legkiválóbb mesemondóink, többek között Fábián Éva, Dóra Áron és Agócs Gergely mesél majd a gyerekeknek.

 

A felnőtteket is várják az ajándékkészítő műhelyekbe saját ajándéktárgyak elkészítésére. Hagyományos bútorfestő technikával karácsonyfadíszeket, bőrműves népi ékszereket, nemezből mesés tárgyakat készíthetnek, de kipróbálhatják a kékfestő technikát is a résztvevők.

 

Az ingyenes szabadtéri koncerteken fellép többek között Szalonna és bandája, a Juhász és a Fonó zenekar, a Dűvő és a Bara zenekar, Csoóri Sándor és fiai.December 14-én a Csángálló zenekar, december 15-én Kubinyi Júlia és zenésztársai karácsonyi koncertjén hangolódhatnak rá az ünnepre a látogatók. Az adventi előkészület jegyében a koncerteken karácsonyiének-tanítás is lesz.

 

Advent harmadik vasárnapján, a vásár zárónapján, december 16-án az Eltáncolt mesék sorozat keretében a Gödöllő Néptáncegyüttes Pinokkió című előadására várják a családokat a felújított színházterembe. Este 7 órától a programsorozat zárásaként Mucsi János Harangozó-díjas koreográfus, Érdemes művész Amazonok, Danaidák című válogatott koreográfiáit mutatják be a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai.

 

2018. december 7-16.

Ünnepváró vásár

Corvin tér, Budai Vígadó

 

http://hagyomanyokhaza.hu/oldal/13572

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5214411284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása