Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

További felhajtóerőre vár az arany

2018. november 19. - EuroAstra

index_230.jpgA hét közepén az arany megint visszapattant az 1200 dollár/uncia ellenállásról, amelyet már többször is teszteltaz elmúlt napokban. Bár ez a legutóbbi lokális erősödés egybeesett a Bitcoin esésével, azért egy igazi feltámadáshoz több tényezőre lenne szükség.

 

Például egy gyengébb dollárra. De a Brexittel kapcsolatos újabb negatív hírek – amelyek ráadásul a hét elejei hurrá-optimizmust hűtötték le – új muníciót adtak az aranynak, amely így sokat ledolgozott abból az esésből, amelyet a tompított amerikai inflációs adatok és nem utolsó sorban a Fed elnökének, Powellnek a szavai okoztak, aki egy beszédében megemlítette, hogy az Egyesült Államok gazdasága kihívásokkal fog találkozni a jövő évben. Ez sokak szemében utalás volt egy esetleges galambjellegű fordulatra, ami szintén jelentős támogatást adna az aranynak.

 

Geopolitikai események is növelhetik az arany iránti keresletet. Ezek közül jelenleg a legnagyobb potenciállal az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség bír, amely az utóbbi napokban enyhült, de még messze van attól, hogy megoldásról beszélhessünk. Kína több engedményt is felvázolt, ami hónapok óta az első komoly kísérlet a két ország közti problémák megoldására. Trump és Hszi-Csin-ping november végén találkoznak a G20-as csúcson Buenos Airesben, és a piac árgus szemekkel figyeli, hogy vannak-e jelei az áttörésnek. Mindenesetre a legutóbbi pozitív fejleményeknek köszönhetően a jüan némileg erősödött, de a dollár/jüan még így is nagyon közel van a lélektaninak tekintett 7.00-es szinthez.

 

A jó ideje sávos mozgást végző arany egyelőre nem képes egy igazi erősödésre. Ehhez egy vagy több esemény bekövetkeztére lenne szükséges a következőkből: egy jelentős geopolitikai fejlemény, a dollár gyengülése, galambjellegű fordulat az Egyesült Államok monetáris politikájában, vagy egy komolyabb eladási hullám a részvénypiacokon. Jelenleg az ellenállás 1240 dollár/uncia körül van, de egy esés az 1200 USD/oz szint alá megnyitná az utat a további gyengülés irányába, legalábbis rövidtávon.

 

Eközben az ezüst is visszajött az évek óta legmélyebb szintjéről, miután a 13,94 dollár/uncia szint alatt már megjelentek a vevők. Az arany felpattanása mellett az ipari fémek erősödése is támogatta az ezüstöt – ez utóbbi a legújabb kínai adatoknak volt köszönhető, amelyek szerint élénkül az ipari termelés és bővülnek az infrastrukturális beruházások. Ezek a hírek megalapozzák azt a feltételezést is, hogy hosszabb távon is erősödhet a kereslet az ezüst iránt.

Ole Hansen, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4214377931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása