Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: A sokszínűség az egység

2018. november 12. - EuroAstra

f-nok-1.JPGMeghirdetett címében: „Cherchez des Femmes” a kiállítás parafrazeálja a francia rendőrminiszter, Joseph Fouché híres mondását, mely akkor még egyes számban állt és őnála egészen másra vonatkozott. Itt, noha a cím ezt sugallja, olyan nagyon nem kell keresnünk a nőt – pardon, nőket – jelen vannak műveikkel, műveikben, teljes szellemiségükkel, sőt, személyesen is!

f-nok-2.JPG A budapesti Benczúr Hotelben sajnálatosan csak rövid ideig látható kiállítás hét festőnő alkotását sorakoztatja egymás mellé. A címadás mellett van még egy dolog, ami a képek láttán a múlt század első éveinek Párizsát juttatja eszünkbe. Az akkor Párizsban színre lépő, új, modern, progresszív csoportosulás tagjai nagyon erős, harsány, élénk színeket használtak. Feljegyezték róluk, hogy az első kiállításukon a színek határozottan meglepő hatással voltak a látogatókra. Nos, ez a mostani tárlat sem elsősorban a figurális festészetről szól – noha a képek túlnyomó többsége ide sorolható – sokkal inkább egy bizonyos felfogásról. A festék formálásáról felhasználásáról más anyagokkal való kombinálásáról. Alapvető jellemvonásuk az anyagszerűség és a jó értelemben vett érzékiség.

f-nok-3.JPGHét alkotó – öt magyar és két külföldi – Maharani (Indonézia), Veronica Chahin (Chile), valamint Hunya Márta, Bernhardt Veronika, Nagy Gyöngyi, Fülöp Viktória és Veress Gabi képei vidámak, élénkek, szemet vonzóak. A képek hangulatához roppant jól illett egy hármas formáció – Patricio zenekarának – fellépése. Patricio (képünkön középen) sokáig Magyarországon élt itt hozta létre együttesét, de később visszaköltözött Chilébe. Ott is igen sikeres előadóművész. Rövid időre ismét Budapestre látogatott és kifejezetten erre az estére az együttese újra összeállt. Nem teljesen véletlenül, jelenlétük inkább tiszteletadás. A kiállító művészek egyike ugyanis – őexcellenciája Veronica Chahin - a Chilei Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete! Számára a dinamika, a mozgás megjelenítése fontos.

f-nok-4.JPG Annak ellenére, hogy hét teljesen különböző ember, hét teljesen különböző stílust képvisel, pont ez a sokszínűség – a szó valódi értelmében is – foglalja őket egységbe. A nagykövet asszony három női portrét készített, az indonéz Maharani táncművész is egyben, ő saját táncát festette meg és egy önarcképe is látható. Ugyancsak három női portréval van jelen a tárlaton Bernhardt Veronika. Hunya Márta eredeti foglalkozása magyartanár és csak néhány éve kezdett el festéssel foglalkozni. Persze volt némi indíttatása, hiszen egy divatiskolában tanított, ahol a formatervezéssel is megismerkedett. Eddig még nem volt kiállítása, itt debütál! A művészek közül többen a Ver–Deco Művészeti Kör, Alkotó Egyesület tagjai. Az egyesület célja egy olyan képzőművészeti alkotó műhely létrehozása, amely lehetőséget nyújt fiatal (és nem fiatal) embereknek, hogy megismerkedhessenek különböző művészeti ágakkal.

f-nok-5.JPG A kiállítás egyik különleges darabja egy szimbolizált Nap, a nyár képe, Fülöp Viktória alkotása. Nem festmény, Paverpol technikával készült plasztika. A Paverpol holland művészek által kifejlesztett dekorációs és szobrászkellék termékcsalád, mely speciális ragasztó és keményítő is egyben. A szó erősítésnek, kövesítésnek fordítható. A textilt ezzel a ragasztóanyaggal vonják be és utána formázzák, alakítják. Ha megszilárdult, az alkotás akár- kül- akár beltéren elhelyezhető, minden időjárási körülménynek ellenáll, ugyanúgy, mint bármilyen más szobor. A méretei is bármekkorák lehetnek, felhasználásának csak a képzelet szab határt. Ez az útkeresés, stíluskeresés az egyesület többi tagjára is jellemző. A Művészeti Kör vezetője Veress Gabriella azon kívül, hogy maga is alkotó, oktatja is a szabadkézi festészet, textilszobrászat mesterfogásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8914366319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása