Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Mindent a kobotokról és kiegészítőikről – most akár testközelből!

2018. november 07. - EuroAstra

onrobot_gripper_1.jpgAz együttműködő robotok piacán az elmúlt években robbanásszerű fejlődés figyelhető meg. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) tavalyi évről készült riportja alapján a hazai robotizáció mértéke az előző évekhez képest több mint 240%-os növekedést mutat (a Magyarországon telepített ipari robotok darabszáma alapján). A kobotok és azok kiegészítői így egyre fontosabb szereplői lesznek a termeléssel foglalkozó iparágaknak – de vajon mik azok a funkciók, amelyek használata ideális cégünk produktivitásának növeléséhez?

A robotika világában az innováció már nem áttörést jelent, hanem mindennapos folyamattá vált – a gyorsan változó technológiai körülményekhez pedig minden gyártással foglalkozó cégnek alkalmazkodnia kell, ha meg akarja tartani versenyképességét. Az együttműködő robotok (kobotok) éppen ebben jelentenek állandó segítséget – ha pedig a felhasználás lehetőségeit tekintjük, a kobotok felszerelése különböző robot-kiegészítőkkel szinte minden feladatra kiterjedő automatizálást hozhat magával. Az együttműködő robotok és azok kiegészítői a gyártási és szállítmányozási folyamatok legszélesebb skáláján használhatók, hiszen biztonságosabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá teszik a munkafolyamatokat. A kobotok az emberekkel közösen dolgozva folyamatos minőséget és termelési növekedést eredményeznek.

Robot-kiegészítők (end-of-arm tooling) segítségével az együttműködő robotokkal való termelés gyorsabbá, pontosabbá és ezáltal hatékonyabbá válhat. A robot-kiegészítők további legnagyobb előnye, hogy nem fáradnak el, több órányi előre programozott munka után is ugyanolyan hatékonysággal és minőségben képesek elvégezni ugyanazt a feladatot, ami a humán erőforrás számára nehéz, veszélyes vagy egyszerűen túlzottan monoton és repetitív. Együttműködő robotokkal és kiegészítőivel elérhető, hogy a cég meglévő emberi munkaerő kapacitását magasabb presztízsű feladatokra használja, ezzel növelve a termelékenység mellett a kollégák motiváltságát is.

A különböző robot-kiegészítők gyártásában a dán székhelyű OnRobot tölti be a piacvezető szerepet . Ezek az eszközök kompatibilisek a legtöbb, a piacon lévő robotkarral – így az end-of-arm tooling funkciók közötti váltás akár egy robottal és a hozzá kapcsolódó kiegészítőkkel is elérhető. Ezek általában fogók (gripperek) és érzékelők (szenzorok), amelyek gyors telepítés után akár egy óra alatt üzembe helyezhetők.

A grippereket és szenzorokat használó iparágak között szerepel az építőipar, autógyártás, élelmiszeripar, logisztika, a gyógyszeripar és egészségügy –a felhasználási területek a termelési folyamat jellegzetességei alapján rugalmasan változtathatók. Az alkalmazásmódok közül a leggyakrabban a pick & place feladatok automatizálása fordul elő – akár csomagoláshoz, cégen belüli logisztikai-, szállítmányozási munkákra, vagy minőségellenőrzésre is tökéletes megoldást jelentenek.

Most a Universal Robots ingyenes Seminar in the box sorozatának részeként minden érdeklődő vállalkozás megismerkedhet az OnRobot end-of-arm tooling eszköztárával és azok előnyeivel is! Ezek a bemutatók olyan alkalmak, ahol nem csak a kollaboratív robotok új generációjának bemutatására kerül sor, de közvetlenül a gyártóktól kérdezhetnek a résztvevők. Az OnRobot disztribútorai emellett számos „open house” eseményt is tartanak, ahol a partnerek telephelyén, használat közben nyílik lehetőség megismerkedni a robot-kiegészítőkkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6114356745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása