Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

KÖVEK A ZSEBBEN Marie Jones vígjátéka a Vallai Kertben

2018. október 28. - EuroAstra

kovek_a_zsebben_plakat.jpgNem nagy titok, hogy mi kell egy jó színdarabhoz: sikeres író, remek műfordítás és két ragyogó színész, meg persze rendező. Nos, ez mind együtt van a Vallai Kert nevű, mindössze 70 nézőt befogadó színházban (Rumbach Sebestyén utca 10.), az ún. Másik Produkció előadásában. Ugyan nem ők találták ki a „spanyolviaszkot”, korábban más színház (Thália, Centrál) is műsorra tűzte a darabot, de most itt olyannyira közvetlenné vált, mint talán nagyobb színpadon alig lehetséges, a nézők aktív bevonásával. Jelmez és díszlet nélkül, csupán négy bőrönddel, amelyek hol asztalként, hol székként, hol dobogóként szolgálnak.

A remek műfordítás Kálloy Péter munkája. Ő élő kortársként és színészként is nagyot alakított az elmúlt előadásokban. Most megint két szintén rendkívül tehetséges színész formálja meg az ír kisváros összes alakját, sőt a neves hollywoodi rendezőt, a „csehszlovákul” beszélő Janek Boubeket, annak asszisztenseit, Caroline Giovanni filmsztárt, a testőrét, a többi statisztát, a kocsmárosnét, a csapót, a felvételvezetőt, a riportert és másokat – percenként váltva – személyesítik meg. Az itt látható két elsőrangú színész: Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor. Ugyanabban a nadrágtartós farmerben és ingben, két felvonásban. A játékuk egyszerűen lenyűgöző! Mindketten a nagy tehetségek közül valók.

Marie Jones 1996-ban írt sikerdarabját először a londoni West End közönsége értékelte. Jót tett neki a mai magyar szlengbe átültetett, kiváló műfordítás, valamint a Vallai Kert előadásában a két tökéletes alakítás. A filmforgatás közben tragédia is történik: a zöld rétekkel és legelésző tehenekkel körülvett, tengerparti ír kisváros (Kerry) egyik lakója, akit nem vettek fel statisztának, kövekkel a zsebében a vízbe fojtja magát. A helyi közösség számára hirtelen fontosabb lesz a hagyományos temetés, mint a nyomorult voltukból kiutat remélő statiszták álmodozása. Egyikük filmforgatókönyvet ír, a másik óriási hollywoodi főszerepeket akarna alakítani. Eszköznek vélik ehhez a rendezőt és Caroline Giovannit, a közepes minőségű, beszédhibás filmsztárt. Annyira elmerülünk a két színész-rendező játékában, hogy a végén fel sem merül bennünk, mi történhetik még velük a továbbiakban…

Ragyogó a darab, csodálatos az előadás! Meg kell nézni!

További előadások: október 31., november 22. és 30.

DOBI ILDIKÓ 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5914325527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dósa Tibor 2018.10.31. 11:29:40

Láttuk !! Szuper volt !
süti beállítások módosítása