Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Íme, a csavarzáras borok legnagyobb előnyei

2018. október 19. - EuroAstra

csavarzaras_bor_3.jpegA borkedvelők néhány éve még vonakodtak a csavarzáras boroktól, idővel azonban megszokták, sőt, meg is szerették ezt a palackzárási technikát. Dr. Podmaniczky Péter, a Bognár pincészet borászati vezetője szerint egyre több prémium és csúcskategóriás borra jellemző a csavarzáras megoldás, melynek számos előnye van.

 

A legnagyobb pozitívuma a praktikum, hiszen jóval könnyebb nyitni és zárni a borokat, ráadásul a hűtőben is nagy biztonsággal elfektethetőek a bontott és visszazárt palackok. A műanyagdugóhoz hasonlóan itt sem kell tartanunk a TCA fertőzöttségtől.

A csavarzáras megoldás továbbá hozzájárul az elsődleges gyümölcsös aromák megőrzéséhez is, ugyanis a Sarantin betétnek köszönhetően kevés oxigén kerül a borba. A másik nagyon elterjedt betét típus, a Saranex betét oxigénáteresztő-képessége hasonló a jó minőségű natúr parafáéhoz, így tökéletesen lehet ezzel is érlelni a vörösborokat. Ennek köszönhető, hogy a borászok már nemcsak a friss, gyümölcsös fehér- és rozéborokat zárják csavarzáras módszerrel, hanem a prémium és akár a szuper prémium vörösborokat is.  Az eltarthatóságot azonban nem befolyásolja a csavarzár megbontás után: ugyanannyi ideig marad friss, mint a más módon zárt társai.

Ma már nem csak Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államokban tekinthető általános gyakorlatnak a csavarzáras megoldás, de hazánkban is sikerült eloszlatni azt a tévhitet, miszerint csak a parafadugós borok tekinthetők elegánsnak. A csavarzáras borok ráadásul nemcsak elfogadottak, hanem rendkívül keresettek is lettek, melyhez az egyszerű kezelhetőség és a praktikusság mellett a magas minőség is hozzájárult.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1514305337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása