Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Városnevek eredete

2018. október 03. - EuroAstra

index_194.jpgDebrecen címere

Magyar városnevek eredete után kutatva állandóan bizonytalanságokba ütközünk. Egy a biztos, a legtöbb városnév eredetére többféle magyarázat látott napvilágot. Ezek között tallózva nézzünk meg néhányat.

Debrecen

(1) Károly Róbert bizalmas híve volt Debreceni Dósa nádor. (Középkori magyar nyelvben Dósa a Dávid megfelelője.)  Részt vett a rozgonyi, erdélyi csatákban. A XIV. század elején örökölt és szerzett birtokait a mai Debrecen körül egyesítette, gazdasági központtá tette, nádori székhelyét is itt tartotta. Róla nevezték el Debrecent.

(2) Írott forrásban elsőként 1235-ben tűnik fel a Váradi Regestrumban (Bírói ítéletek gyűjteménye.) a „Debrezun” helységnév. Eredete a török „débrésün”, jelentése: mozgás, élet. A tatárjárást követő évtizedekben hozzá csatoltak két települést, Boldogasszonyfalvát és Szentlászlófalvát, így jött létre a mai Debrecen.

Esztergom

(1) A Duna római kori neve Iszter, a „gom” jelentése hajlat, görbület. Mivel a város a Dunakanyarban van, logikus lenne az elnevezés eredete. Más felfogás szerint a „gam” a közei Garam folyóra utal, amely Esztergomnál ömlik a Dunába. Középkori latin szövegekben Strigonium néven szerepel. Ez is lehet magyarázat.

(2) A név régi alakja Iszterograd, ami a Dunába torkolló folyóra utalhatott. A török „üsztürü” jelentése: mellékág. Mások szerint a bolgár-török estrogin küpe (bőrpáncél) és a strgun (tímár) főnevekből ered, és az egykori bőrpáncélkészítők lakhelyére utal. Tovább bonyolítja az elnevezést, hogy a Garam folyót a törökök Estergom-nak nevezik.

Komárom

(1) Egyes kutatók Anonymusra hivatkozva a kunok latin nevét (cumanus) veszik az elnevezés alapjául. Blaskovics József turkológus professzor véleménye szerint a magyarokhoz csatlakozott kabar nép nevéből származhat a Komárom név. A „Komar” szó egyébként szláv személynév, szúnyogot is jelent. (Akik szlovákból magyarosítottak, a Szunyogh alakot vették fel.

(2) Ha egy komáromi embert megkérdezünk, többnyire azt a felelet kapjuk, hogy a magyarok az ostromló németeknek kiáltották oda: „Komm morgen!”, azaz gyere holnap. (Mert ma úgysem engedünk be titeket.) Mások szeretnék úgy vélni, hogy a latin Camarum, az aurum (arany) szót rejtheti magában. E szerint Komárom az aranyváros. Paolo Veronese itáliai festőnek van egy 1567-ből való rézmetszete „Komárom vára” címet viseli.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8014277557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása