Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Szeptember utolsó vasárnapja a Siketek Világnapja

2018. szeptember 30. - EuroAstra

siket.jpgEhhez kapcsolódóan szeptember 30-án, vasárnap 15 órától a Virágvölgy című film vetítésével folytatódik az Uránia Nemzeti Filmszínház Összhang-sorozata, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) partneri együttműködésével valósul meg.

 

A két évvel ezelőtt, 2016 szeptemberében indult kezdeményezés a siket és nagyothalló nézők számára könnyíti meg a mozizást. A projekt keretében az Uránia magyar filmeket, köztük a legfrissebb premiereket látja el a hallássérültek számára készített - zörejeket és párbeszédeket egyaránt jelölő - magyar felirattal. (lásd: https://euroastra.blog.hu/2017/09/19/osszhang_magyar_filmek_magyar_felirattal) Az így akadálymentesített alkotások kiemelt hétvégi időpontokban kerülnek bemutatásra a Nemzeti Filmszínházban - harmincnyolc ilyen vetítést tartottak eddig -, de országosan is elérhetővé válnak, hiszen az Uránia az első vetítést követően a forgalmazók rendelkezésére bocsátja a feliratot, amely így más mozikba is eljuthat.

 

Az Összhang-sorozat szeptember 30-án 15 órakor Csuja László mozijával, a Virágvölgy című filmmel folytatódik, amely az idei Karlovy Vary Filmfesztivál East of the West szekciójában elnyerte a zsűri díját. (lásd: https://euroastra.blog.hu/2018/07/25/ujabb_dijat_nyert_a_viragvolgy) A menekülő szerelmesekről szóló road movie punkosan karcos elsőfilm, amelynek különlegessége, hogy amatőr főszereplőkkel készült: a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere; a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható.

 

Az ősz folyamán további négy magyar filmet akadálymentesítenek az Urániában. Október 28-án jön Schwetchje Mihály tini thrillere, a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :). November 25-én Nemes Jeles László Velencében díjazott filmje, a Napszállta lesz látható, ezt követi a sorozatban december 22-én Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap, amely Cannes-ban a kritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. Január 6-án egy új magyar komédiával startol a széria 2019-es folytatása: Nagypál Orsi Nyitva című filmje egy harmincas házaspárról szól, amelynek tagjai feloldozzák egymást a házastársi hűség kötelme alól.

 

A SINOSZ adatai szerint feliratozás híján Magyarországon közel 70 ezer siket és nagyothalló személy ki van zárva a mozizás teljes élményéből. Az Összhang-vetítésekre elsősorban őket, de a halló érdeklődőket és a magyarul tanuló külföldi nézőket is szeretettel várják az Urániában.

 

A sorozat programjáról az alábbi linken talál további információt.

 

http://urania-nf.hu/esemenyek/698/2017/09/23/osszhang

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr714268481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása