Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Budai Vigadó Vendéglő

2018. szeptember 20. - EuroAstra

a_langolo_epulet.jpgA lángokban álló építmény

   Grinzig. Bécs hangulatos zöldnegyede, kirándulóhelye, vendéglőkkel, villamos és autóbusz végállomással. Olyan, mint Budapestnek Hűvösvölgy. Területét a XIX. század közepéig Im Kühlentalnak hívták. Az 1848-as forradalomban lett magyar neve. Aztán a Bach-korszak elfelejtette  visszanémetesíteni.

   Már 1700 körül állt egy fogadó, ahová a Budára tartó solymári és egyéb környékbeli fuvarosok betértek pihentető italra, a máriaremetei templomba igyekvők valami harapnivalóra. 1799-ben a Balázs-család épített itt vendéglőt. Az árnyas kerthelyiség fái alatt az épületben is dominált a fa, kívül-belül, ez volt egyik titka jótékony vidéki hangulatának közvetlenül a főváros peremén.

   Amikor 1900-ban megépült a hűvösvölgyi villamosvonal, és a városi polgárság fölfedezte a hétvégi kirándulások örömét, a Balázs Vendéglő népszerűsége általános lett. Védett műemlék. Fogalommá vált. Egészen 1981. október 18-ig, amikor porig égett. A tűz okát nem sikerült tisztázni. 1999-ben újra kinyitott, aztán tönkrement. 2011-ben az Kulturális Örökségvédelmi Hivatal levette a védettséget.

   Mellette működött a Budai Vigadó Vendéglő, 1500 négyzetméteres beltérrel, ugyancsak kerthelyiséggel. Szintén tönkrement, bezárt, mint olyan sok más étterem. Próbálták kiadni különböző rendezvényekre, kevés sikerrel. Hátborzongató párhuzam, hogy 2018. szeptember 18-án éjfél után ez a lakatlan vendéglő is kigyulladt. A tűzhöz nagy erőkkel, összesen tizenkét járművel érkeztek ki a fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók, akik tíz vízsugárral oltották el a lángokat. Az órákig tartó oltási munkálatok közben a tetőszerkezet beomlott, az épület gyakorlatilag porig égett, a tűzben senki nem sérült meg, ugyanúgy, mint a Balázs-vendéglő esetében. Az épület 2015 óta az ALDI tulajdona.

  Budapest egyik kiemelkedően szép részéről van szó. Kedves ingatlan tulajdonosok!  Szeretném, ha újra egy magyar Grinzig épülne újjá a területen. De zenés legyen ám!

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8914248079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása