Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Észszerűbb jelentési kötelezettségekkel kezdődik az új borpiaci év a bortermelők részére

2018. augusztus 04. - EuroAstra

j15_kitoltes_v1_0.jpgAugusztus 1-jén hivatalosan is megkezdődött a 2018/2019-es borpiaci év. Az új borévtől egyszerűbb jelentési kötelezettség vonatkozik a borászatokra.

 

 

A 2016-ban elfogadott új jövedéki törvény eddig is több adminisztratív egyszerűsítést tartalmazott a borászatok számára. Ennek újabb eleme kerül bevezetésre az új borpiaci évtől.

 

Eddig ugyanis az előállított bortermelésről és az értékesítési adatokról két eltérő adattartalommal, két szervezet részére kellett a borászatoknak jelentést benyújtaniuk. 2018. augusztus 1-jétől kizárólag a hegybírók felé kell közölni az adatokat egy egységesített nyomtatványon. Az összesített adatokat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa továbbítja a jövedéki hatóság számára.

 

A jelentéseket 2018. július 31-ei állapotnak megfelelően 2018. augusztus 1-je és 15-e között kell benyújtani a gazdasági aktát vezető hegybíró részére. A benyújtás az idei évben papír alapon történhet, de a jövő évtől az elektronikus benyújtásra is lehetőséget biztosítunk.

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa útmutatóval segíti az új nyomtatványok kitöltését. A termelők munkáját egyúttal a hegybíró kollégák is tanácsokkal látják el.” - mondta el Brazsil Dávid, a szőlész-borász szakmai önkormányzat főtitkára.

 

Az elektronikus borkisérő okmány sorszámtartomány elszámolást a HNT Titkársága felé, míg a kistermelői palackos erjesztésű pezsgő készletváltozását a hegybíró részére kell benyújtani augusztus 15-ig.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4414158491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása