Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Időjárás

2018. július 31. - EuroAstra

meleg_kutya-20170813.jpgKánikula van. Miről beszélünk a leggyakrabban? Az időjárásról. Én is erről szeretnék írni, kicsit másképpen. Honnan keletkeztek az időjáráshoz kapcsolódó szavaink? Ennek jártam utána.

   Tüzesen süt le a nyári nap sugára. A Nap ősmagyar szó, XII. századi krónikákban már előfordul a „napos” kifejezés, amelyből a Nap ragvesztéssel keletezett. Nem így a „meleg” szó, amely a vogul „málig” és az osztják „melag” keveredéséből jöhetett létre. A „nyár” szintén ősmagyar szó, rokon nyelveink (finn, ugor, zürjén, komi, permják, udmurt, stb.) többségében nem is létezik, helyette „meleg időszak”, „hómentes hetek” kifejezéseket használják. A hőség ugyancsak ősmagyar szó. Hév, hő már a XIII. század nyelvemlékeiben előfordul.

   A kánikula latin jövevényszó, betű szerint kiskutyát (cani cula) jelent és ez magyarázatra szorul. A Szíriusz a Nagy Kutya csillagkép fő csillaga, akkor látható legélesebben, amikor a nyár legmelegebb szakasza kezdődik. Hogy lett ebből a nagykutyából kiskutya, rejtély. Talán Ptolemaiosz, az ókor legnagyobb csillagásza tudná a megfejtést. 

   Sűrű setét az éj, dühöng a déli szél. A szél a honfoglalás előtti török „szíl” szóból ered.       A vihar szláv jövevényszó, a szerb „vihor”, oroszul „vihrj” (szélvihar, forgószél). A zivatart szerb-horvát szomszédainktól vettük át, „zli vetar” jelentése: gonosz szél.

   A felhő felszakad. Nyílása tűz patak; zúgó sebes özönt a rézcsatorna önt  Budának tornyiról. Az eső az esik szóból ered, ez viszont az Urál-altáji „usik”, vagy az osztják „ésak” szóból eredeztethető. A zuhog a zuhan szóból, névátvitellel keletkezett. A jégeső a finnugor „jék” és az eső szó összeolvadása. A tornádó nemzetközi szó, a német-angol tornado, a francia tournada, a spanyol tronada (mennydörgést is jelent) szavakból gond nélkül átvettük.

   Befútta az utat a hó. A hó ősi, uráli kori szó. A „havas” elnevezés már 1231-ben előfordul, hóborította, kopár hegyre vonatkoztatták. A „fagy” igenévszó, ige és főnév, finnugor eredetű. A lapp nyelvben az „ég” és „fagy” ugyanaz a szó, valószínűleg arra utal, hogy a fagyási és égési sérülés hasonló tüneteket okoz.

   Mint megfogamzott átok, az őszi köd. Sötéten űl a puszta világ fölött. A köd votják eredetű, több jelentésű szó. Természeti népek a gőz, felhő, füst és köd megjelölésére azonos szót használtak.

                                                                        *

A meteorológusok gyakran melléfognak. De időjárás mindig volt, van és lesz.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1914149539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása