Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Júliusban ismét Rozé Fesztivál Villányban

2018. július 03. - EuroAstra

8roze.jpgHorvát-magyar kulináris kalandozások, RozéMaraton, nagyszínpadi koncertek, utcabál, első Határmenti Stifolder- és Kulenverseny és a legjobb rozé borok várják júliusban a 8. Rozé Fesztivál vendégeit Villányban.

 

Az idén több újdonsággal is várja a látogatókat két napos nemzetközi hírű rendezvényére Villány Város Önkormányzata. A nyolcadik Rozé Fesztivál, amit a visszatérő vendégek a nyár „legrózsaszínűbb” rozé-ünnepeként is emlegetnek, a határon átnyúló kulturális és gasztronómiai együttműködéseket helyezi az idei fesztiválprogram fókuszába. A közel harminc borászat és többezer közreműködő részvételével zajló ingyenes eseményen a horvát-magyar gasztronómiai látványkonyha, a határmenti régió borászatainak versenye mellett horvát néptáncbemutató, a horvát borvidékeket bemutató kiállítás, nagyszínpadi koncertek, utcabál és az ország legrózsaszínűbb buli-futóversenye, a RozéMaraton is megrendezésre kerül.

 

A fesztivál pénteken délelőtt a határmenti borászatok versenyével kezdődik, majd a „A rozé: mulandó trend vagy tartós jövő?” című konferencia vezeti be a Rozé fesztivál programját. A rozé különösen kedvelt bortípus Magyarországon, olyannyira, hogy szinte pillanatok alatt a hagyományos siller helyébe lépett, sőt megsokszorozta annak egykori piaci részesedését is. A rozéborok készítéséről, a technológiákról, az altípusokról, a rozé-marketingről és a borkereskedelemben elfoglalt szerepéről beszélnek majd a meghívott előadók. A vitaindítókat közös beszélgetés és rozékóstolás követi.

Előadók: Hevér László (Pécsi Tudományegyetem, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, borászati osztályvezető), Sámson Gergely (Bortársaság, boltvezető) és Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó, főszerkesztő)

 

A szervezők az idén is a rozé bor karakteréhez illeszkedő fiatalos, lendületes programokat kínálnak a bor városába érkező sokezer vendégnek. Péntek este a Péterffy Bori & Love Band, szombaton pedig a Vad Fruttik nagyszínpadi koncertje várja majd a Rendezvénytérre a közönséget. A Tövisházi Ambrus vezetésével megújult Péterffy Bori & Love Band az elmúlt két évben sem unatkozott, megunhatatlan szereplői a legfontosabb koncerthelyszíneknek. A rajongókat két új albummal is elkényeztették tavaly. A zenekar fennállásának tizedik évfordulójára kiadott Bori X című, új dalokat tartalmazó jubileumi albumuk, egy mobil-applikációval együtt mutatkozott be a közönségnek. Az album a szexin limonádédiszkó műsor, a vadi új dalok és az új feldolgozások mellett a tíz év daltermésének legjavát adja. A Rozé Fesztiválon a Bori X album legdögösebb számai mellett a zenekar siker-slágerei is robbannak majd a Rendezvénytér nagyszínpadán.

Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legsikeresebb és legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol ironikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott zene.

Mindkét estén a Palkonyai Fényfestő Műhely látványos fényinstallációja festi majd varázslatosra a környezetet. Az utcabál is elmaradhatatlan programja a fesztiválnak, péntek este a Harold Zenekar, a Dél-Dunántúl egyik legnépszerűbb bulizenekara hozza a 60-as, 70-es évek és a mai popzenei ikonok slágereit, szombaton a Ritmo de Conga Show latin bulijára és DJ Span retro partijára táncolhatunk hajnalig. A siklósi születésű lemezlovas, (DJ Span) Spanics Zsolt a pécsi Trafik rezidens lemezlovasa. Legtöbbször a mai slágereket pörgeti, de a retro világában is otthon van.

 

A rozé borok és a gasztronómiai különlegességek felhozatala különösen erősnek ígérkezik az idén. A Gasztroudvar látványkonyhájában a horvát žgvacet és a magyar tejfölös gombaragu lesz a sztár, szombat délelőtt a Diófás téren pedig horvát-magyar főzőversenyre is készülnek a szervezők. A horvát-magyar látványkonyha sztárjait - žgvacet és gombaragu - mindkettőt gnocci körettel tálalják majd, így a könnyed bográcsos ízek mellé jól illik a villányi rozébor. A látványkonyhát a Jókai Rendezvényház & Catering szervezi, akiknek nem csak kóstoltatják az ételeket, hanem a horvát és a magyar gasztronómiáról is beszélgetnek majd a közönséggel.

 

Villány lesz a házigazdája az első Határmenti Stifolder- és Kulenversenynek is, amelyre magyar oldalról Baranya megye, horvát oldalról Verőce-Drávamente megye és Eszék-Baranya megye amatőr stifolder- és kulenkészítői nevezhetnek saját készítésű termékekkel.

A zsűri tagjai borászok, vendéglősök, sommelier-k, hentesek, szakújságírók és a közönség magyar és horvát tagjai lesznek. A verseny célja nem más, mint a két különleges dél-dunántúli házikolbász, a stifolderek és kulenek minőségének versengése és népszerűsítése. A fogyasztók mindenképpen jól járnak. A versenyfelhívás az alábbi lapról letölthető. http://www.villanyiborfesztival.hu/roze

 

Szombaton kivételes lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy túravezető kalauzolásával körbejárják a Szársomlyó hegyét, ahonnan páratlan kilátás nyílik a villányi borvidékre. A túrán minden résztvevőt borkuponnal jutalmaznak, amelyet a Rendezvénytéren a Mokos Pincészet standjánál lehet beváltani.  Találkozási pont: Szoborpark; Táv: 4 km; javasolt alsó korhatár: 5 év.

 

A többezer futót vonzó RozéMaraton versenyzői zenés felvonulás kíséretében szombaton 16.30 órakor rajtolnak majd el a Rendezvénytérről. A legrózsaszínűbb jelmezes futóverseny versenyzőinek 3 km-es távon kell rátermettségüket bizonyítani. A felnőtt-, gyermek- és a csapat-kategóriákban indulók rozé fröccs és málnaszörp frissítők kíséretében futhatják végig a távot. A verseny zsűrije a gyorsaság mellett a jelmezek kreativitását is értékeli, a leggyorsabbak és a legötletesebb rózsaszín jelmezek viselői értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

 

A Rozé Fesztivál programjai ugyan hivatalosan péntek délelőtt indulnak, de a készülődés a fesztiválozók számára már napokkal korábban elkezdődik. A versenyekre érdemes jó előre beregisztrálni (RozéMaraton, Határmenti Stifolder- és Kulenversenyre) a fesztivál honlapján. www.villanyiborfesztival.hu/roze

 

Az „Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak” szlogennel hirdetett villányi Rozé Fesztivál az Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program támogatásában valósul meg.

 

A 2017. évi Rozé Fesztivál video-összefoglalója:

https://web.facebook.com/rozefesztival/videos/1109890189154329

 

Borpárbaj

Szerinted melyik a 2018-as év legfinomabb rozéja?

Szavazz a standoknál és nyerj villányi borválogatást.

 

  1. július 13-14.

Rozé Fesztivál

Villányi Rendezvénytér

 

www.villanyiborfesztival.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6514087323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása