Hírek, információk politika mentesen Magyarországról és a nagyvilágból.

Ötödik hadoszlop

2018. június 18. - enigma.enigmaticus

250px-_appreciate_america_stop_the_fifth_column_nara_513873.jpgAmerikai propagandaplakát a második világháborúból: az ötödik oszlop (szabotázs), amely a másik négy (szabadság, egység, igazság és egyenlőség) oszlopot próbálja megdönteni

Újraéledt az „ötödik hadoszlop” kifejezés, ma már háromszor  hallottam rádióban, televízióban. Nézzünk hát utána, miről beszélünk. A két szó lehetne a szabotázs szinonimája, de több annál. Mi is az a hadoszlop? Az országoknak hadseregük van, ezek hadtestekből állnak. A hadtestek hadosztályokból és ezt nevezték régiesen hadoszlopnak. (További egységek a dandár, ezred, zászlóalj, század, szakasz és raj.)

   Tegyük fel, hogy háború folyik. Az ötödik hadoszlop az emberek egy rejtett csoportja, amely a hadviselés részét, akár az egész országot belülről bomlasztja. Lehetnek titokban az ellenséggel szimpatizálók, akik gátolják a katonai vagy polgári védekezést. Az eszköz lehet a rémhírterjesztés is. A taktika kulcspontja az ellenséges támadóknak az országba való bejuttatása. Ez különösen a döntéshozói és védelmi pozíciókba való helyezkedés esetén eredményes. Tehát nem kémkedésről, hírszerzésről van csak szó, ez legfeljebb egyik eszköz. Partizán tevékenységnek is mondhatnánk.

   A kifejezés az 1936-os spanyol polgárháború idején született. Már maga a harc megnevezése is ellentmondásos, mert valóban spanyolok harcoltak spanyolok ellen de minkét fél kapott segítséget. Frankó Németországtól és Olaszországtól, a másik oldal a Szovjetuniótól és a Nemzetközi Brigádoktól, köztük magyaroktól is.. („Madrid határán, állunk a vártán....”). De felfoghatók az események úgy is, mint a Spanyol Köztársaság törvényes kormánya ellen végrehajtott katonai puccsot, Francisco Frankó generalisszimusz vezetésével.

   Amikor Frankó támadása  megindult, Queipo de Llano tábornok dicsekedett azzal, hogy négy hadoszlop vonul Madrid ellen, az ötödik a város belsejében vár arra, hogy köszöntsön minket. Ekkor hallotta a világ először az ominózus kifejezést, ötödik hadoszlop. Az irodalomba is bevonult a fogalom, például Ernest Hemingway könyvében, vagy az amerikai újságokban. Ez utóbbi úgy kommentálta, hogy az ötödik hadoszlop a másik négy oszlopot  (szabadság, egység, igazság és egyenlőség) akarja megdönteni. A második világháborúban Tito partizánjaira használták. a kifejezést.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7414054050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.