Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Gyógyszerárak hegymenetben

2018. április 23. - EuroAstra

farmacie.jpg  Megenged néhány kérdést, vezérigazgató úr?

-  Természetesen.

-  A minap bementem a patikába a szokásos gyógyszereimért és majdnem rosszul lettem. Eszméletlen módon megemelkedtek a gyógyszerek árai. Ön a legnagyobb hazai gyógyszergyár vezetője, mi a véleménye erről?

-  Induljunk ki abból, hogy a gyógyszer különleges árú. Útját a gyártól a betegig szigorú hatósági előírások rögzítik. Ha ön bemegy egy cipőboltba, olyan lábbelit vesz, amilyet csak akar. De a gyógyszerek többségét csak szigorú engedéllyel, receptre lehet megvásárolni. Gondoljon csak a veszélyes alapanyagokra, mérgekre, kábítószerekre. Nem gyerekjátékról van szó.

-  Nem gyerekjátékról, hanem a gyógyszerárakról szeretnék többet tudni. Ha a család náthás lesz, a gyógyuláshoz szükséges medicina 5-6 ezer forintba kerül. És ebben még az antibiotikumok sincsenek benne.

- A közvélemény előtt minden orvosság egyforma. Pedig óriási különbségek vannak. A magisztrális készítményeket fizikai módszerekkel állítják össze a patikákban. A gyári gyógyszereket homogenizáló, granuláló, vibrációs szitáló, filmbevonó, tablettázó és hasonló gépeken állítják elő  A galénuszi termékeknek gyógynövények az alapanyagai. A generikus szerekről már nem is beszélnék, túl bonyolult lenne.

-  A gyógyszergyáraknak mégis az az érdekük, hogy minél több profitra tegyenek szert.

-  Nem. A zoknigyárnak az az érdeke, hogy minél több zoknit adjon el a kereskedelemben. Mi az orvosoktól függünk. Ha nem írják fel készítményeinket receptre, akkor hiába gyártanánk bármennyit, a nyakunkon marad.

-  De hát egy vagy több receptet írni nem nagy ügy.

-  Tévedés. A recept okirat, okmány, hivatalos dokumentum, amelynek a törvény előtt bizonyító ereje van, ezért bír rendkívüli fontossággal. Nem lehet össze-vissza írogatni.

-  És a gyógyszereket ajánló orvosok, akik felkeresik a családorvosi rendelőket?

-  Ez már a múlté. De mondja csak, maguk újságírók, miért olyan elfogultak? Miért nem írnak az árcsökkentésekről is.

-  Mire gondol vezérigazgató úr?

-  Jelentősen csökkentettünk elsőként Európában a lepra, sárgaláz, beri–beri, ámokfutás, továbbá a tropenkoller, az Aleppo-szindróma, cisztás fibrózis, narkolepszia és az álomkór megbetegedések gyógyítására szolgáló termékeink árát. Na, ezt is írja meg, szerkesztő úr!

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6113854272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása