Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

300 alatt lehet a forint-euró árfolyam idén – heti devizapiaci jelentés

2018. január 09. - EuroAstra

image12_3.jpgA PMI index a termelő ágazatban decemberben 58,6 pontról 60 pontra nőtt.A munkanélküliségi ráta novemberben 3,8 % volt.A 2017. szeptember és november közötti időszakban a foglalkoztatottak átlagos száma 36 ezerrel volt magasabb, mint egy évvel korábban.Az államháztartási hiány 2017 harmadik negyedévének végére elérte a GDP 0,5% -át.

 

 

Erőre kapott a forint

A forint az euróval szemben sikeresen kezdte az új évet. Hét elején 310 HUF/EUR árfolyamon folyt a kereskedés, csütörtök estére a forint tovább erősödött, egészen a 308 HUF/EUR szintig. Jelenleg a forint 2017. október vége óta most a legerősebb. 

A magyar valuta az amerikai dollárral szemben is sikeres volt. Míg az év első kereskedési napját 257,8 HUF/USD árfolyamon kezdte, csütörtök estére 255,3 HUF/USD szintig erősödött.  A dollárral szemben a forint a hosszabb távú maximumokkal összehasonlítva is javított, 2017 szeptembere óta a legerősebb árfolyamon jegyezték.

 

300 alatt lehet a forint-euró árfolyam az idei évben

Az MNB szerint a folyó fizetési mérleg többlete a harmadik negyedévben elérte a GDP 3,9% -át, Magyarország külföldi eladósodásának további csökkenése pedig mérsékelte a gazdaság külső sebezhetőségét. 

A munkanélküliség novemberi mérőszámai megerősítették a munkaerőpiac nagyon kedvező feltételeit.  Az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság növekedése valószínűleg meghaladja potenciálját. A munkaerőpiac jelenlegi helyzetében a cégek kénytelenek szembenézni a munkaerőhiánnyal, ami gyors bérnövekedéssel jár (októberben 12,8 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest), a bérnövekedés pedig - a nagyobb fogyasztás következtében - a gyorsuló inflációban is megjelenik. Ennek növekedése novemberben éves szinten elérte a 2,5 %-ot. „Az infláció fokozatosan közelít az MNB által kitűzött 3% felé, ami a gazdaság erős kondícióival párosulva véleményünk szerint azt eredményezi, hogy a jegybank idén valószínűleg fordít a kormánykeréken a szigorúbb monetáris politika felé.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Ez viszont együtt jár majd a forint erősödésével. Várakozásaink szerint a forint ebben az évben eléri a 300 HUF/EUR szintet, sőt akár a 295 HUF/EUR szint alá is erősödhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1613559647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása