Hírek, információk politika mentesen Magyarországról és a nagyvilágból.

euroastra internet magazin

Mit ér az ember?

2017. augusztus 11. - enigma.enigmaticus

ertek.jpgSok van, mi csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb. Szophoklész (Kr. e. 496-406) szavai ezek, de nem mindenki így gondolja.    

   Bizonyára más is emlékszik közéletünk egyik (fő)szereplőjének kijelentésére. „Akinek nincs semmije az annyit is ér.” Hát ez egy kicsit sommás. Nem osztom, de tiszteletben tartom véleményét. Megjegyzést is fűznék hozzá. Képzeljünk el egy középiskolai tanárt, aki egy életen át olyan horribilis fizetést kapott, hogy nem tudott nyugdíjas éveire tartalékolni és most nincs semmije. Csak a közepes nyugdíja. Ezek szerint a tanár úr nem ér semmit? Negyven éven át diákok ezreit avatta be a fizika, matematika, biológia, vagy épp a történelem titkaiba, szépségeibe, adott útmutatást pályaválasztásukat illetően. Persze van ennél rosszabb is. Erdélyi Mihály dala: „Az ember egy léha, egy könnyelmű senki.” Hű, ha!

   Szóval tényleg mennyit ér az ember? Amennyi vagyona van? Számunkra legfőbb érték az ember, mondotta Sztálin, nyilván csak elméletben, mert teória és praxis különböző dolgok. Ezt viszont Marx mondta. Mielőtt valaki azt gondolná, visszasírom Sztálint, Marxot, leszögezem nem erről van szó. Persze Sztálin is plagizált. Anatole France 1905-ben írt, A fehér kövön c. regényében szerepel ez a mondat: A legnagyobb emberi érték maga az ember. (Egy érdekesség. A könyvet Czóbel Ernő festőművész fordította magyarra. Anyanyelvi szinten beszélt németül, oroszul és franciául.)

   Nem tudom, emlékszik-e valaki még a Maximka c. szovjet filmre (1953), egy néger kisgyerek örökbefogadásának históriája. Az egyik dalbetét: Egyik ember annyi, mint a másik, / Bár a bőre barna, vagy fehér, / Egyetért, mert egyenlő az ember: / Mennyi munkát végez annyit ér. (Tehát nem annyit, amennyije van.)

   Sok okos ember vesződött már a problémával, mit ér az ember? Gárdonyi Géza az apácakolostorban elsorvadó Árpád-házi Margitról szóló könyvében (Isten rabjai) így ír: „Minden ember annyit ér, amennyit tud.” Végh Antal (tudjuk, ki ő? „Miért beteg a magyar futball?”)  írt egy másik könyvet is. Címe: Mit ér az ember hit nélkül? Meg is válaszolja, semmit. Még ha óriási vagyona lenne, akkor sem. David Greenberg professzor (USA) Budapesten tartott szemináriumán az emberi élet értékét pénzben próbálta meghatározni. Bevallotta, neki sem sikerült.

   Ady feltette a kérdést „Az ős Kaján” c. versében. Mit ér az ember, ha magyar? Gondolom annyit, amennyit a francia, kínai, vagy a hottentotta.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9212734252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.