Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Nemzetközi piacra lépnek speciális formaruháikkal az Óbudai Egyetem hallgatói

2017. augusztus 10. - EuroAstra

 ruhaf.jpgNemzetközi szakkiállításon mutatják be ősszel az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának hallgatói által tervezett szénszálas formaruhákat, amelyeket egy elektromos töltéseket elvezető, ESD formaruhákat gyártó cég felhívására készítettek a fiatal formatervezők.

 

A pályázat a speciális védőöltözet ipari méretű gyártásra is alkalmas, költséghatékony formai megújítását tűzte ki célul. A szakértő zsűri által kiválasztott legjobb három pályamű a kiállítást követően nemzetközi piacra kerül a pályakezdő tervezők nevének feltüntetésével.

 

A speciális szénszálas védőöltözet megújítására egy ESD védelmi formaruhákat gyártó cég, a D&Társa írt ki pályázatot ifjú formatervezők számára. A nemzetközi piacon jelen lévő hazai vállalkozás kereskedelmi, valamint termelési igazgatója is az Óbudai Egyetemen végzett, így rendelkeztek rálátással a Rejtő Karon zajló könnyűipari mérnökképzésre. „Más felsőoktatási intézményt is szerettünk volna bevonni a pályázatba, azonban úgy ítéltük meg, hogy az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézetében zajlik egyedül olyan képzés, amely alkalmas egy olyan komplex feladat kivitelezésére, mint a szénszálas védelmi ruhák formai megjelenésének megújítása” – emelte ki Győri Szabolcs, a D&Társa termelési igazgatója.

 

A pályázatra jelentkező fiataloknak a cég termékfejlesztésébe bekapcsolódva a híradástechnika eszközök összeszerelésében és gyártásában dolgozók számára készített, az elektrosztatikusságot elvezető védőruhák dizájnját gondolták újra. A kiírás azonban nemcsak a tervezésre és a mintadarabok elkészítésére irányult, hanem komplett műszaki dokumentáció, költségterv, illetve piackutatás összeállítására is, amelyeket a hallgatóknak egy prezentáción be is kellett mutatniuk.

 

Papp-Vid Dóra, az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézetének adjunktusa, a projekt vezetője szerint a feladat nehézségét az adta, hogy nemcsak arra kellett a hallgatóknak figyelniük, hogy megjelenésben újat hozzanak, hanem, hogy ehhez költségkímélő megoldásokat is találjanak, mert a cél piacképes termékek elkészítése volt, mely alkalmas ipari méretű gyártásra. „A hallgatók nagy lelkesedéssel vágtak bele a feladatba, nem is csoda, hiszen óriási volt a tét azzal, hogy a három legjobbnak ítélt kollekció megjelenhet a nemzetközi piacon, ráadásul a tervező hallgató nevével együtt, ami komoly elismerés” – fogalmazott Papp-Vid Dóra.

 

A pályázatra az egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának Ipari termék- és formatervező mérnöki szakának harmadéves hallgatói jelentkezhettek, a felhívásra összesen 18 pályamű érkezett. Ezekből előzetesen kilenc olyan tervet választott ki a cég vezetéséből és az egyetem oktatóiból álló zsűri, amelyek alapján a mintadarabokat is elkészítették a formatervező hallgatók. A mintakollekciók bemutatása után a három legjobb pályamunkát díjazták.

 

Első helyezett Gáspár Zsófia, a második helyre Vandornyik Andrea pályamunkája került, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Kovács Borbála léphetett terveivel.

https://youtu.be/_yzs1Cf7X_w

 

Idén ősszel nemzetközi szakkiállításon mutatják be a hallgatók nyertes szénszálas formaruha kollekcióit a pályázatot kiíró cég megújult portfóliójának és új termékcsoportjának részeként. Ezt követően a tervek szerint megkezdődik a forgalmazásuk a nemzetközi piacon.

 

http://www.uni-obuda.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr312732108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása