Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A babák majdnem fele házasságon kívül születik

2017. augusztus 09. - EuroAstra

1szulo_0_preview.jpgAz anyatejes táplálás világnapja alkalmából az egyedülálló édesanyák helyzete is napirendre került a Parlamentben az „Egyszerű vagy bonyolult" című konferencián, amelyet a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége rendezett.

 

Nagy Anna, ​az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke a konferencia egyik előadójaként elmondta, hogy a babák 48%-a házasságon kívül születik, de vannak megyék, ahol több gyerek születik házasságon kívül, mint házasságban. Az egyedülálló anyukáknak nyugalomra és biztonságra van szükségük ahhoz, hogy az anyatejes táplálásban is helyt tudjanak állni.

 

Augusztus 1. az anyatejes táplálás világnapja és ekkor kezdődik a szoptatás hete is.

A hét legfontosabb üzenete, hogy a gyermekeket hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplálják, hiszen az anyatej minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és a szoptatás megalapozza a gyermek kiegyensúlyozott fejlődését is. Ennek ellenére sok országban egyre kevesebb nő szoptatja a gyermekét a mesterséges táplálás térhódítása, illetve az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó hagyományok háttérbe szorulása miatt.

 

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke az anyatejes táplálás világnapja és a szoptatás hete alkalmából a Parlamentben megrendezett „Egyszerű vagy bonyolult" című konferencián elmondta, hogy bár az elmúlt több mint 25 évben nem nagyon változott az

egyedülállóként gyereket vállalók aránya, a kisbabák több mint 10%-a eleve egyszülős családba érkezik. A statisztikák szerint 2015-ben a csecsemők közel 48%-a házasságon kívül született, de vannak olyan megyék, ahol ez a szám több mint 50%. Ez jelentős növekedést jelez: 1989-ben az anyák még csupán 12,4 százaléka volt nem házas családi állapotú gyermeke születésekor. A házasságon kívül született babák leggyakrabban élettársi kapcsolatba születnek, amely a tapasztalatok alapján nem olyan stabil, mint a házasság.

 

A konferencián külön kitértek arra is, hogy az egyedülálló anyák száma folyamatosan emelkedik és nekik általában nehezebb körülmények között kell megteremteniük a szoptatáshoz elengedhetetlen nyugodt, kiegyensúlyozott környezetet. Az egyedülálló kismamák számára tehát rendkívül fontos a biztonság és nyugalom megteremtése valamint a megkülönböztetett támogatás. Ugyancsak kiemelten kell kezelni az egyedülálló szülők és ezen belül az egyedülálló kismamák egészségi helyzetét: a nemzetközi vizsgálatok szerint az egyedül nevelő szülők mind fizikai, mind mentális egészsége rosszabb, mint a kétszülős családokban élőké, hiszen folyamatosan két ember helyett kell helytállniuk.

 

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány több mint 11 éve jött létre, hogy segítse azokat a családokat, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az alapítvány legfontosabb projektjeként várhatóan ősszel nyílik meg az Egyszülős Központ, amely jelentős kormányzati támogatással valósul meg és elsődleges célja, hogy támogatással, krízistanácsadással, képzésekkel és közösségi programokkal segítse az egyedülálló szülőket.

 

http://www.egyszulo.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6012731790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása