Hírek, információk politika mentesen Magyarországról és a nagyvilágból.

euroastra internet magazin

A dalai láma

2018. február 19. - enigma.enigmaticus

dalai_lama.jpgA 14. dalai láma viasz szobra a bécsi panoptikumban

   A „dalai láma” tibeti nyelven a „bölcsesség óceánja”, a tibeti buddhizmus iskolájának legmagasabb rangú tanítója, Tibet uralkodója, a tibeti hagyományok letéteményese. A dalai lámát megilleti az „Őszentsége” megnevezés a titulusa elé. Olyan megvilágosodott lény, aki saját nirvánáját elhalasztva az újjászületést választja azért, hogy az emberiséget szolgálja. A dalai lámák természetesen kereszt- és vezetéknevüket is használják. Az első 1391-ben született, a jelenlegi 14. dalai láma az 1935-ben született Dainzin Gyaco. Minden dalai láma az előző reinkarnációja és a Gyanco vezetéknevet viseli. A két születési dátumból kitetszik, hogy átlagos életkoruk 43 év volt, amely azért is ilyen alacsony, mert ötöt közülük meggyilkoltak a buddhista udvaroncok.

Tovább

Futhatnak a pénzük után: mely országokban a legveszélyesebb „hitelezniük” a cégeknek?

malacpersely-repedt.jpgAz Euler Hermes Hitelbiztosító február elsején közzétette részletes értékelését az országok adósságkezelési eljárásairól, melynek célja a döntéshozók támogatása a nemzetközi kereskedelemben. A jelentésben 50 ország nemzetközi adósságbehajtási gyakorlatait, problémáit, bonyolultságát mérték fel a helyi fizetési gyakorlatok, bírósági eljárások, illetve fizetésképtelenségi eljárások alapján. A számok alapján úgy tűnik, Nyugat-Európa példát mutathat a világ számára a követeléskezelés terén, míg Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek inkább az adósságok felhalmozásában járnak élen. Magyarország Csehországgal, Szlovákiával és Törökországgal együtt a „nagyon magas” kockázatú csoportba került.

Tovább

HELYBEN VAN A SOKSZÍNŰSÉG – KULTÚRHÁZAK ÉJJEL-NAPPAL

image5_8.jpg322 településen, 452 helyszínen mintegy 1300 programon 160 000 látogató vett részt a tizenkettedik Kultúrházak éjjel-nappal eseményen február 2-a és 4-e között országszerte. Az idei rendezvénysorozat eredményeiről, eseményeiről sajtótájékoztató keretében számolt be Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője, Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, Novák Péter, zenész, színész, rendező, az eseménysorozat védnöke, valamint Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet igazgatója. A sajtótájékoztató lezárásaként átadták az idei pályázatok győzteseinek díjait is.

Tovább

Megújult színekkel, a fenntarthatóság jegyében tér vissza 50 év után a Fjällräven Greenland kollekciója

ujkoll.jpgFél évszázaddal megjelenése után a Fjällräven újragondolja az outdoor iparban ikonikusnak számító Greenland kollekcióját, és azt korszerű, környezetbarát innovációkkal és technológiákkal felvértezve teszi újból elérhetővé a vásárlók számára.

 

Tovább

Február 28-ig várják a pályázatokat az Élelmiszerlavina programban

ellavin.jpgElindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja. Az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek idén is több millió forint értékű zöldség vetőmagra pályázhatnak február 28-ig.

 

Tovább

30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon

rsv.jpgA koraszülött-ellátással kapcsolatos kiemelkedő  nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten. Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést hazánkban: 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság.

 

Tovább

Indulhat a számlázó szoftverek online bekötése

aa_47.jpgJúliustól élesben is elindul az online számlázás rendszere Magyarországon. A rendelettervezet azonban még mindig nem tekinthető véglegesnek, miközben a számlázó programokat a vártnál komplexebb technikai specifikációnak kell megfeleltetni. Sürgeti az idő a vállalkozásokat, akiknek az új rendszerrel ráadásul a számlakibocsátást követő azonnali adóellenőrzésre is fel kell készülniük.

Tovább

Tetőfokára hág a fogyasztói bizalom - a múlt hét devizapiaci jelentése

image4_8.jpgA fogyasztói árindex januárban 2,1%-kal növekedett az előző év ugyan ezen időszakához képest. Az építőipar teljesítménye decemberben 35%-kal jobban teljesített az előző év azonos időszakához képest. A folyó fizetési mérleg a negyedik negyedévben 884,7 millió euró többlettel zárt. A bruttó hazai termék 2017 negyedik negyedéves becsült növekedése 1,3% volt (negyedéves összehasonlításban), és az előző év azonos időszakához képest 4,4%-kal emelkedett.

 

Tovább

Nem minden befektetést vinne el az infláció

aaa_35.jpgA részvényindexek stabil, trendszerű emelkedése helyett a közeljövőben nagyobb volatilitásra számíthatunk. A múlt heti nagy megingás megmutatta, hogy a piacok érzékenyen reagálhatnak a hozamkörnyezet változására. Vannak azonban olyan ágazatok és régiók, amelyek kevésbé kitettek ennek a fordulatnak, sőt akár a részvényárfolyamok emelkedésével is reagálhatnak a kötvényhozamok emelkedésére – mondta Kocsi János, az Amundi Alapkezelő részvény-portfóliómenedzsere a cég ma reggeli sajtóeseményén.

 

Tovább