Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

371 Csillag. Megemlékezés a Roma Holocaust évfordulóján

2018. május 16. - EuroAstra

371.jpgAhogy Európa számos országában, így Magyarországon is május 16-án emlékezünk a holokauszt roma áldozataira. A Roma Produkciós Iroda „371 Csillag” címmel ünnepi megemlékező műsort tart 2018. május 19-én a Nemzeti Színházban.

 

Az évforduló az Auschwitz- Birkenau II/e láger cigány családi táborban történt lázadás kapcsán emlékezik a holokauszt roma áldozataira, többek között arra a 371 gyermekre, akik az haláltáborban születtek és a náci vérontás áldozatai lettek.

 

  1. május 16-án megpróbálták Rudolf Höss intézkedésére felszámolni a tábort, de a cigányok ahelyett, hogy szó nélkül engedték volna, hogy a gázkamrákba hajtsák őket, fellázadtak. Habár sok roma áldozatul esett a harcnak, számos náci is elesett. Mivel ezen a napon is érkezett transzport a táborba, a táborparancsnok lefújta a támadást, és a vonatokhoz vezényelte a katonákat… A lázadás emléke mai napig példaértékű, amely bizonyítékként szolgál, hogy az elnyomással még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe is kell szállni.

 

A Roma Produkciós Iroda az Európai Roma/Traveller Fórum 2006-os kezdeményezése alapján, a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság támogatásával a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival, zenei, irodalmi esttel állít emléket az áldozatoknak.

 

Klasszikus muzsika, hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltják egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. Műsorvezetés helyett a túlélők vallomásai kötik össze a neves előadóművészek produkcióit.

 

A fellépők:

Bodrogi Gyula színművész

Lukáts Andor színművész

Trill Zsolt színművész

Horváth Lajos Ottó színművész

Nyári Oszkár színművész

Snétberger Ferenc gitárművész

C-SZ-FISZ-A

100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese

Romano Glaso együttes

Somnakaj gyerek szereplői

Szilvási Gipsy Folk Band

TukeMO

Etnorom

Romano Suno

Dömötör Luca és a lányok

Radics Gigi

Részletek a visszaemlékezésekből

Otto Rosenberg túlélő visszaemlékezése:

„… mindannyian teljes apátiába zuhantunk. Ennek ellenére egy alkalommal ellenálltunk.

Az volt a szándékuk, hogy elégessenek minket, szintiket. Az orosz szintiket a 23-as tömbből már elvitték. Elégették őket. Nekünk az lett mondva, hogy himlősök, és minket is megfertőzhetnek. Estefelé begurult néhány teherautó. A leugráló SS-eseknél kutyák, karabélyok és géppisztolyok voltak. Felpüfölték az embereket a teherautókra. Hallottuk a sikolyokat, az ugatásokat és a lövéseket. A tetőablakokon át néztünk ki; a barakkokban nem voltak rendes ablakok.

A járművek elhajtottak, mi pedig láttuk a lángokat kicsapni a krematórium kéményein keresztül. Égett emberhús szag volt.

 

Walter Winter Z3105 számú fogoly visszaemlékezése

„Egy nap végül megtörtént. 1944. május közepén. Figyelmeztettek minket, hogy az egész "Zigeunerlager"-et elgázosítják. Most minden a kezünkben volt. Mindenki képes volt felkészülni, lapátokkal és kövekkel, bármivel is, amit találhattak.

… Ellenállásunk sikeres volt, bátorságunk volt, hogy ne tegyük meg, amit tőlünk akarnak.”

 

  1. május 19. (szombat), 18.00

371 Csillag. Megemlékezés a Roma Holocaust évfordulóján.

Emlékezés a Bátorság és a Roma Ifjúság napjára

Nemzeti Színház

 

https://nemzetiszinhaz.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9013916968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása