Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

SZIMPÓZIUM A LIGETI SZÓRAKOZTATÁS ÉVSZÁZADAIRÓL -- Az egyeztetések eredményei már láthatók Liget parkjában

2018. április 30. - EuroAstra

elvarazsolt_kastely_angol_park_szazadelo.jpgA Liget Park Fórumok sorozatának részeként kedden délután a városligeti szórakoztatás történetéről tartottak szimpóziumot Budapest Főváros Levéltárában. A szimpóziumon a témával foglalkozó helytörténészek, levéltári és könyvtári szakemberek előadásai mellett az eseményt életre hívó prof. dr. Persányi Miklós – a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészeti feladatainak miniszteri biztosaként – az elmúlt fórumokon lezajlott egyeztetések eredményeit is felidézte.

 

Kedden délután, Budapest Főváros Levéltárában tartották meg az „Ujjé, a Ligetben nagyszerű!” című szimpóziumot a városligeti szórakozás és szórakoztatás történetéről. Az eseményre a prof. dr. Persányi Miklós, a Liget Budapest Projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatok miniszteri biztosa által életre hívott Liget Park Fórumok sorozatának részeként, e sorozat kilencedik szakmai eszmecseréjeként került sor.

 

Fórumok sorozata

A miniszteri biztos bevezetőjében emlékeztetett a korábbi fórumokra és azok eredményeire. A 2016 őszén életre hívott Liget Park Fórumoknak kezdettől fogva az volt a céljuk, hogy az érzelmek és szándékok vitájának helyét a tiszta, világos beszéden, illetve a szakmai tényeken alapuló eszmecsere vegye át. Emellett a fő célok között szerepelt az is, hogy a Városliget parkrészeinek megújításban figyelembe vehessék a Liget használatában érintett, vagy azzal kapcsolatos szakértelemmel, feladattal, érdeklődéssel bíró érdekvédelmi, gazdasági és civil szervezetek, intézmények, szakmai közösségek véleményét és javaslatait.

 

Az eddigi Liget Park Fórumok:

  1. szept. 21. – Nyitó fórum a projekt kert- és tájépítészeti feladatairól általában;
  2. okt. 27. – Tematikus fórum a zöldfelületekről, fákról, fatelepítésekről, faápolásról és faátültetésről;
  3. nov. 24. – Tematikus fórum a közlekedési ügyekről, a levegőtisztaságról és a zajvédelemről;
  4. dec. 8. – Tematikus fórum a Városliget, mint nagyvárosi park szabadidős szolgáltatásainak tervezett irányairól;
  5. máj. 11. – Szimpózium a Városliget Budapest története során betöltött változó szerepéről;
  6. jún. 8. – A városligeti park rehabilitációjához készült vázlatterv bemutatása;
  7. szept. 26. – A városliget parkrehabilitációjának első lépéseiről szóló kiviteli tervek bemutatása;
  8. nov. 29. – Szimpózium a Városliget fejlesztésével összefüggő hidrogeológiai és energetikai kérdésekről;
  9. április 24. – „Ujjé, a Ligetben nagyszerű!” – szimpózium a városligeti szórakoztatás történetéről.

 

Az egyeztetések eredményei

Persányi professzor felidézte azt is, hogy a Liget Park Fórumok, és a kapcsolódó további tematikus eszmecserék nyomán széleskörű társadalmi egyeztetésre került sor, amelynek során összesen 118 szervezet, intézmény és közösség összesen 558 javaslatot és észrevételt fogalmazott meg a Városliget parkjának megújításával kapcsolatban. Ezek mintegy 90%-át be is építették a park megújításának terveibe.

Az egyeztetések eredményei azonban ma már nemcsak a terveken jelennek meg, hanem sok közülük a maga fizikai valóságában is látható. A park elkezdett alakot ölteni, a fejlesztések első ütemének eredményei ma már kézzelfoghatóak.

Mint ismeretes, kezdettől fogva az volt a terv, hogy a parkrehabilitáció lépésről lépésre, ütemenként valósuljon meg, hogy a Városliget legnagyobb része a munkálatok alatt is a ligethasználók rendelkezésére álljon. Az első ütemben, amelynek kivitelezése tavaly októberben kezdődött meg, olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek három különösen fontos ligethasználó közösség, a látássérültek, a környező iskolákból testnevelés és sportolás céljából a Ligetbe érkező csoportok, illetve a Városligetet kutyával felkeresők igényeit szolgálják. Megújul a Vakok Kertje, létrejön egy korszerű szabadtéri sportközpont, amely alkalmas az iskolai testnevelés órák megtartására, és hamarosan teljesen elkészül egy korszerű kutyás élménypark. Mindezek mellett újjászületik a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is.

 

Park az épületek helyén

A miniszteri biztos külön is kiemelte az első ütemben lényegében már elkészült, és hamarosan birtokba is vehető komplex kutyás élményparkot, amelynek tervei a társadalmi egyeztetések során különösen aktív kutyás szervezetekkel szoros együttműködésben készültek el. A létesítmény az ő javaslataikra, kutyás tapasztalataikra építve nyerte el végső arcát. Mindez már önmagában is jó hír lenne – és nemcsak a kutyáknak, kutyásoknak - , de érdemes felidézni azt is, hogy a kutyás élménypark helyén korábban épületek álltak: raktárak, műköröm-kereskedés és egy állatorvosi rendelő. Az épületek lebontása, illetve a köztük lévő, burkolt, a sétálók elől elzárt felületek megszüntetése, visszaparkosítása nyomán a zöldfelület mintegy ötezer négyzetméterrel nőtt. A kutyás élménypark körzetében a parkosítási munkálatok során a fák száma 141-ről 178-ra nőtt, és igen nagyszámú, a területről korábban hiányzó cserjét is elültettek.

 

Szórakozás és szórakoztatás a Városligetben

A kedd délutáni szimpózium központi témája a városligeti szórakoztatás története volt. Kiváló helytörténészek, levéltárosok, könyvtárosok mutatták be e kérdéskör egy-egy szeletét. Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatójának köszöntője után Simon Bernadett, az Országos Széchényi Könyvtár könyvtárosa az egykori Ős-Budaváráról, Majkó Zsuzsanna irodalom- és helytörténész a ligeti népünnepélyekről, Perczel Olivér, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa a vurstli klasszikus koráról, Mautner Zoltán segédlevéltáros az állatkerti szórakoztató programok múltjáról, Ligetfalvi György helytörténész pedig a mutatványos világ továbbélő hagyományairól tartott előadást. Török András művelődéstörténész a FORTEPAN közösségi fotóadatbázist (www.fortepan.hu), dr. Garami Erika főlevéltáros pedig a Városliget topotékáját (varosliget.topothek.at) mutatta be az érdeklődőknek. A szimpózium zárásaként a BFL főlelvéltárosainak vezetésével a résztvevők megtekintették A Liget egykor című városliget-történeti kiállítást is (liget.bparchiv.hu).

 

A fórum anyagai – ide értve az előadásokról készült videofelvételeket is – hamarosan elérhetőek lesznek miniszteri biztos honlapján (www.varosligetpark.hu ).  Ugyanitt elérhetőek a korábbi fórumok anyagai is.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6813874764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása