Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Nemzetközi műhelykonferencia a történeti kertek megőrzéséért és fejlesztéséért -- A Szarvasi Arborétumban találkoztak francia és magyar történeti és gyűjteményes kerti szakemberek

2018. április 23. - EuroAstra

image18_5.jpgFrancia és magyar történeti és gyűjteményes kerti szakemberek osztják meg egymással tapasztalataikat a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének „Kertépítészeti örökség kezelése, fejlesztése és népszerűsítése a gyakorlatban" című nemzetközi műhelykonferenciáján, amelye  a Szarvasi Arborétumban tartottak. A Kulturális Örökség Európai Éve rendezvénysorozatának részét képező rendezvényen a Francia Kulturális Minisztérium és partnerszervezeteinek szakértői is részt vettek.

Április 19-21 között a Szarvasi Arborétumban találkoznak francia és magyar történeti kerti és
botanikus kerti illetve arborétumi szakemberek a „Kertépítészeti örökség kezelése, fejlesztése és
népszerűsítése a     gyakorlatban"   című nemzetközi műhelykonferencián.

A szakmai eszmecsere házigazdája a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ), helyszíne pedig a Szent István Egyetem Szarvasi Arborétuma. A műhelykonferencia a Kulturális Örökség Európai Éve hazai eseménysorozatának része.

A három napon át tartó szakmai rendezvény fő témái többek között  a történeti kertek megőrzésének,            fenntartásának  és bemutatásának szerteágazó feladatai, amely nem csupán általában számos hazai arborétumot és botanikus kertet érint, hanem kifejezetten aktuális a Nemzeti Kastély és Várprogram keretében megvalósuló történeti kerti rekonstrukciók szempontjából is.

A műhelykonferencián jeles francia állami intézményeket és szervezeteket (pl. Ministere de la Culture; Association des Parcs et Jardins en Région Centre-Val de Loire) képviselő szakemberek vesznek részt, akik a kertörökség kezelése, fenntartása, működtetése és népszerűsítése témakörökben tartanak előadásokat, amelyekhez kötődően hazai előadásokat is hallhatnak a résztvevők, többek között a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. – NÖF vezető munkatársaitól. A két ulésnapot egy egész napos szakmai kirándulás zárja a Tiszakurti Arborétumba, és a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyparkba.

 

Magyarországon csaknem félszáz olyan botanikus kert és arborétum működik, amely tagja az 1992-ben életre hívott Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének. A tagkertek hozzávetőlegesen kétharmada egyidejűleg történeti és gyűjteményes kert, számos közuluk egyidejűleg áll kettős, műemléki és természetvédelmi oltalom alatt.

A magyarországi arborétumok és botanikus kerek turisztikai, illetve rekreációs jelentőségét jól mutatja, hogy e kerteket évente több mint kétmillió látogató keresi fel.

Magyarország Kormánya az Új Széchenyi Terv keretében több mint 10 milliárd forintnyi támogatást biztosított a legfontosabb hazai botanikus kertek, arborétumok és történeti kertek rekonstrukciójára, fejlesztésére. Ennek nyomán nemcsak a több évtizedes elmaradások váltak behozhatóvá, hanem számos tekintetben a kor igényeihez igazodó jelentős előrelépések is megvalósulhattak. A támogatás nagyságrendjét mutatja, hogy a hazai gyűjteményes kertek összességében ezer hektárt meghaladó teruletének kétharmadát érintették a beruházások.

Bodrog Beáta

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1113852842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása