Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Szerencsen készítik el Magyarország eredetmintázati bortérképét

2018. március 25. - EuroAstra

diagnosticum_img_2942.JPGA magyar borok eredetvédelmének az erősítése a fő célja a DIAGNOSTICUM Zrt. új borászati laboratóriumának

 

A DIAGNOSTICUM Zrt mintegy 879 millió forintos támogatással létesített Szerencsen egy NMR (Mágneses Magrezonancia Spektroszkópia) technológiával felszerelt új borászati laboratóriumot és készíti el a Magyar Borok Eredetmintázati Térképét. A fejlesztés célja egy olyan, a nemzetközi adatbázis részét képező bortérkép létrehozása, amely segítségével hitelesíthető a termőhely, fajta és évjárat valódisága. A palackon elhelyezhető ún. NFC címke tanúsítja, hogy az identitás és az autentikusság ellenőrzése NMR meghatározással történt, az eredmény a nemzetközi adatbázisban biztonságos letétben van. Mindez kulcsszerepet tölthet be a magyar borok minőségbiztosításának és piaci presztízsének erősítésében – hangsúlyozták a DIAGNOSTICUM Zrt. képviselői.

A DIAGNOSTICUM Zrt csütörtökön egy új, NMR (Mágneses Magrezonancia Spektroszkópia) technológiával felszerelt borlaboratóriumot adott át. A GINOP-2.1.1-15-2016-01085 projekt támogatás keretében megvalósuló program célja, hogy egy nemzetközi adatbázis részeként elkészüljön a Magyar Borok Eredetmintázati Térképe. A jelentős hazai fajták, termőhelyek az évjárat adataival együtt kerülnek be a nemzetközi adatbázisba, és egy matematikai algoritmus segítségével végezhető el egy-egy borminta identitásának és autentikusságának megállapítása. Az NMR vizsgálat az „ujjlenyomat” felvételén kívül a bormintáról 53 paramétert tartalmazó jegyzőkönyvet is kiállít.

„Az eredetvédelem és a minőségbiztosítás mind fontosabbá válik a hazai és a nemzetközi borszektorban is. A borkedvelők világszerte jó minőségű, ellenőrzött és beazonosítható származású borokat szeretnének fogyasztani, ennek árát pedig egyre inkább hajlandóak meg is fizetni. Ehhez fog támogatást nyújtani a jövőben a Szerencsen létesített új NRM borlabor” – mondta Dr. Péterfy Ferenc, a DIAGNOSTICUM Zrt. elnöke a Szerencsen rendezett ünnepélyes átadó eseményen.

A Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium Kiemelt Borágazati Feladatokért Felelős Miniszteri Biztosának és Koncz Ferenc, Szerencs Város Polgármesterének jelenlétében megrendezett, bejárással egybekötött ünnepi átadón a DIAGNOSTICUM Zrt. elnöke kifejtette: a társaság az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával összesen 879 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a projekt megvalósítására, amelyet 2019 február végéig kell befejeznie.

Az Európai Uniós támogatással, a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs programjának keretében megvalósuló projekt alapvetően három részből áll. Így az új szerencsi laboratórium az eredetvédett borok bordiagnosztikai matematikai modelljének kifejlesztésével párhuzamosan lát neki a referencia célokat szolgáló Bor Eredetvédelmi Adatbázis létrehozásának, illetve a Magyar Borok Eredetmintázati Térképének elkészítésének.

„A laboratóriumban dolgozó szakemberek közreműködésével elkészülő a Magyar Borok Eredetmintázati Térképe biztosítja majd azt a háttér adatbázist, amely lehetővé teszi a bordiagnosztikai matematikai modell kidolgozását” – fogalmazott Dr. Péterfy Ferenc. Ennek segítségével a hazai bormintáknál megállapítható lesz a fajta, a származási hely és az évjárat valódisága is.

„Szimbolikus, hogy a projekt részeként felállított, a borok identitását és autentikusságát vizsgáló laboratórium Tokaj-Hegyalján végezheti munkáját, ahol a nemzetközi piacon legismertebb magyar borokat állítják elő. A laboratóriumban dolgozó szakembereink pedig egyszerre kívánnak hozzájárulni a tokaji, valamint az ország többi, szintén méltán neves borvidékéről származó borok eredetvédelmének és piaci presztízsének további erősítéséhez” – hangsúlyozta a DIAGNOSTICUM Zrt elnöke.

 

A társaság jogelődje a DIAGNOSTICUM Kft. 1989 novemberében alakult meg, egészségügyi labordiagnosztikai vállalkozásként. A vállalat fejlesztő részlege a diagnosztikai szektorban az immundiagnosztikumok területén számos nemzetközi elismerést szerzett, és rövid idő alatt a nagy nemzetközi gyártók hazai forgalmazójává vált. A kutató-fejlesztő részleg több magyarországi intézettel együttműködve keresi a klinikai diagnosztika új lehetőségeit, illetve saját fejlesztésű termékek gyártása mellett kutatási projektekben is részt vesz. A DIAGNOSTICUM alapító tagja a magyar in vitro diagnosztikai társaságnak, a HIVDA-nak.

A DIAGNOSTICUM Zrt. a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs programjának keretében elnyert támogatásra, és több évtizedes diagnosztikai tapasztalatára támaszkodva lépett be egy új területre, a borászati szektorba, rugalmasan reagálva az új üzleti igényekre. A 2017 végére Tokaj-Hegyalján, Szerencsen elkészült NMR borászati labor a legkorszerűbb eszközparkkal büszkélkedhet, amely a Magyar Borok Eredetmintázati Térképének elkészítése mellett a piaci szereplők széles körének lesz képes magas színvonalú laborszolgáltatást végezni.

http://www.foodqualityandsafety.com/article/hungary-using-nuclear-screening-protect-wine-fraud/

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9913766796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása