Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Lajka

2018. március 25. - EuroAstra

lajka_szobra.jpg Lajka szobra Moszkvában

   A világ leghíresebb kutyája, aki lehetővé tette az ember űrutazását, annak minden társadalmi, technikai, tudományos következményével együtt. Hiába voltak egyre tökéletesebb szimulátorok, senki sem tudhatta, hogy viselkedik az élő szervezet tartósan az űrstart, a súlytalanság, a sokszoros nehézségi gyorsulás hatása alatt.

   A kérdésekre Lajka (magyarul: Ugatós), a kis termetű keverék szuka adta meg a választ 1957 novemberében. Az űrutas korábban utcán kóborolt éhesen, és a sintértelepről választották ki kísérleti alanynak. Lajka utazásának legfontosabb eredménye, hogy bebizonyította, az élő szervezet kibírja ezeket a megpróbáltatásokat.

   A jármű, a Szputnyik-2 féltonnás, négy méter magas, kúp alakú szerkezet volt, amelynek belsejében gömbformájú tartályokban helyezték el a műszereket, Lajka utasterét és az életfenntartó rendszert. Ez egy oxigéngenerátorból és egy hűtőventilátorból állt. Az oxigéngenerátor állította elő a légzéshez szükséges oxigént, és biztosította a kilélegzett széndioxid elnyeletését. Emellett, hogy az állat ne hevüljön túl, 15 Celsius fokon bekapcsoló hűtőventilátor indult be automatikusan. Lajka egy hétre elegendő, zselé formájú ételt kapott. A keletkező végtermék tárolására egy megfelelő helyen lévő zsák szolgált. A kutya testére még egy hám is került, amely lehetővé tette az állat mozgását, felállást, leülést és lefekvést.

   De nemcsak a legendás kutya életét felügyelő, fenntartó rendszerek kaptak helyet, hanem külön tartályokban más mérőműszerek. A többi között a Nap és a világűrből jövő sugárzás mérésére szolgáló eszközök. Lajka természetesen előképzést is kapott. Hozzászokott a szűk kabinhoz, centrifugateszteknek vetették alá, amit nagyon jól bírt. Csupán a szívverése és vérnyomása emelkedett, fájdalmat nem érzett.

   A felbocsátás során, a legnagyobb gyorsulás és túlterhelés idején a kutya légzésszáma és szívverése felgyorsult úgy, ahogy a tréningnél. Két óra múlva a normális értékre állt vissza. Bebizonyosodott, hogy az élő szervezet képes túlélni egy űrstartot, és a súlytalanság sem öli meg, alkalmazkodik hozzá. A kabinból érkező jelzések arra utaltak, hogy Lajka evett is az ételéből.

   A mai szemmel nézve primitív „űrhajó” visszatéréséhez nem voltak meg a technikai feltételek. Nem is tervezhettek ilyet. Landolásakor a Föld légkörét elérve Lajkával együtt megsemmisült. Á történet az állatvédelemmel kapcsolatos viták fellángolásához vezetett. Az állatvédő szervezetek az állatok tudományos kísérletekben való alkalmazása ellen szálltak síkra.

   Lajka szobrot kapott a moszkvai katonai repülési és űrkutatási orvostudományi intézet közelében és Kréta szigetén.

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5313776604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása