Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A kereskedelmi háború fejleményeire figyelnek a piacok

2018. március 25. - EuroAstra

growth-1024x695.jpgA Fed Nyíltpiaci Bizottságának szerdai ülése gyors reakciót váltott ki a piacokon: a legtöbb piaci szereplő által biztosra vett 25 bázispontos kamatemelés bejelentése meg is történt, és a Fed elnöke, Jerome Powell a sajtótájékoztatón tájékoztatást adott a gazdasági mutatókkal kapcsolatos előrejelzésekről. Erre és a következő évre kis mértékben nagyobb GDP-t és magasabb fogyasztóiárindex-növekedést jelez előre a Fed, de Powell érzékeltette, hogy az előrejelzés nem garanciát jelent, amihez a Fed-nek a későbbieben kötnie kellene magát. A dollár átmenetileg gyengült az euróval és a fonttal szemben.

 

Érdekes volt megfigyelni a Fed-elnök sajtótájékoztatóján, hogy mennyire kerüli a karakteres véleménynyilvánítást a kereskedelmi vámokról és azoknak a gazdasági hatásairól. Annyit megemlített, hogy a Feddel kapcsolatban lévő, vezető beosztású üzletemberek közül többen aggodalmukat fejezték ki a vámokkal kapcsolatban. Mindez egyértelműen azt jelenti, hogy a Powell elnöksége alatti Fed nem akar politikai kockázatokat vállalni: jóllehet a Fed nagy kockázatot lát a vámokkal és a protekcionizmussal kapcsolatban, de a Fed nem akarja ezt túl hangosan szóvá tenni.

 

Várhatóan egymás után jönnek majd a fejlemények a kirobbanni készülő kereskedelmi háborúban, amelynek közvetlen és hivatalosan hangoztatott oka, hogy Kína technológiákat és szellemi javakat lopott az Egyesült Államoktól. Nem nehéz megjósolni azt sem, hogy nem kell majd sokat várni Kína határozott válaszára sem. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a világ két legnagyobb gazdasága közti kereskedelmi háború lehetséges következményeinek jelentőségét, és bármely eszközosztályban érdekelt kereskedőnek és befektetőknek érdemes majdhogynem percről percre követnie az eseményeket és felkészülni a gyors cselekvésre. A konfliktus következményeként a megnövekedett volatilitás minden piacot érinthet, de azért azt is hangsúlyozni kell, hogy a devizapiac reakciói nem feltétlenül közvetlenek és magától értetődőek.

John Hardy, Saxo Bank

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr213766762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása