Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kiugró növekedéssel kezdte az évet az építőipar

2018. március 17. - EuroAstra

images_61.jpgJanuárban 43,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés, azaz továbbra lendületesen bővül a szektor. Ebben pedig főszerepet kaptak a lakásépítések és az uniós forrásokon alapuló fejlesztések.

 

Újabb jelentős bővülést ért el az építőipar. Januárban a termelés ugyanis 43,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 48,4 százalékos volt a januári növekedés, az egyéb építményeknél pedig 33,4 százalékos emelkedést történt.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az adatokat értékelve azt mondta: “A januári növekedés azért is figyelemre méltó, mert a magas bázishoz képest következett be, egy évvel ezelőtt, 2017 januárjában ugyanis 17 százalékos volt a bővülés”. A szakember hozzátette: az építőipar kiugró növekedését a lakásépítések is hozzájárultak, ráadásul az épületépítésekre megkötött új szerződések volumene is 35 százalékkal nőtt. Balogh László szerint ennek az is oka lehet, hogy a lakásfejlesztőket rendkívüli módon szorítja az idő. A mostani szabályozás szerint ugyanis csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes - 5 százalékos - lakásépítési áfa. Ha a fejlesztők szeretnék befejezni a már megkezdett beruházásokat, akkor két éven belül legalább 30-40 ezer új lakást kell megépíteniük, ezt követően ugyanis - ha addig nem változik az áfaszabályozás - csak jóval drágábban tudják értékesíteni azokat.

 

A részletes januári adatokból kiderül, hogy a rendelésállomány január végén az épületépítéseknél 22,9 százalékkal, az egyéb építményeknél 158,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábbinál, ez pedig a következő 1-1,5 évre támaszt ad a növekedésnek. Balogh László utalt arra is, hogy a jelentős kereslet, az alapanyagok drágulása és a munkaerőhiány miatti béremelkedés miatt drágábbak lettek az építkezések.

 

www.ingatlan.com

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5213737942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása