Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A dalai láma

2018. február 19. - EuroAstra

dalai_lama.jpgA 14. dalai láma viasz szobra a bécsi panoptikumban

   A „dalai láma” tibeti nyelven a „bölcsesség óceánja”, a tibeti buddhizmus iskolájának legmagasabb rangú tanítója, Tibet uralkodója, a tibeti hagyományok letéteményese. A dalai lámát megilleti az „Őszentsége” megnevezés a titulusa elé. Olyan megvilágosodott lény, aki saját nirvánáját elhalasztva az újjászületést választja azért, hogy az emberiséget szolgálja. A dalai lámák természetesen kereszt- és vezetéknevüket is használják. Az első 1391-ben született, a jelenlegi 14. dalai láma az 1935-ben született Dainzin Gyaco. Minden dalai láma az előző reinkarnációja és a Gyanco vezetéknevet viseli. A két születési dátumból kitetszik, hogy átlagos életkoruk 43 év volt, amely azért is ilyen alacsony, mert ötöt közülük meggyilkoltak a buddhista udvaroncok.

   A dalai láma a fővárosból, Lhászából igazgatta az országot 1959-ig, amikor a kínaiak megszállása véglegessé vált és Indiába kellett menekülnie. Az indiai miniszterelnök, Dzsaváharlál Nehru hozzájárult, hogy biztonságos menedéket garantáljon a dalai lámának és kíséretének. A kínai történelem könyvekben úgy szerepel a hatalomátvétel, hogy „Tibet békés felszabadítása”. Én is így tanultam hajdan.

   A dalai láma környezete a reinkarnációra utaló magatartást vagy közlést már a dalai láma haldoklása során figyeli, nincs-e valamilyen utalás az eljövendő utód születési helyére, a születendő személy közvetlen környezetére vagy ismertetőjelére. A dalai láma ugyanis maga választja meg a helyet és annak körülményeit, milyen formában és kiben fog újjászületni. Halálát követően a szerzetesek golyókba helyezik az égtájak neveit, majd imamalomban megpörgetik. Ha a kieső golyóban levő égtájat az elhunyt is említette, akkor a vezető lámák elindulnak és keresésbe kezdenek egy kisgyermek, a láma reinkarnációja után. A pontos hely megtalálásához jóslatokat és híres lámák látomásait is igénybe veszik. A reinkarnáció fő jelének azt tartják, ha a gyerek felismeri a megelőző dalai láma személyes tárgyait. A reinkarnáció keresése általában több évet vesz igénybe. A gyermeket ezután Lhászába viszik, hogy ott a többi láma tanítsa.

   Korunkban a kínai hatalom hagyja jóvá a reinkarnáció megnevezését Tibetben. Ez a döntés egy precedensre hivatkozik, melyet Csien-lung császár (Csing dinasztia, XVII. század) állított fel. Bevezetett egy rendszert, a dalai láma kiválasztására sorshúzásos módszerrel, amihez egy aranyurnát használnak, árpagolyókba csomagolt nevekkel. Nincs kétségem afelől, hogy a jelenlegi dalai láma halálával a Kínai Népköztársaság fogja levezetni az utód kiválasztását.

   Viszont a jelenlegi dalai láma többször kijelentette, hogy soha nem fog újjászületni olyan területen amely a Kínai Népköztársaság ellenőrzése alatt áll. Egy alkalommal pedig kijelentette: „Személy szerint úgy érzem, a dalai láma intézménye megszolgálta a célját.”

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4113679170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása