Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Világörökség

2018. február 18. - EuroAstra

pannonhalmavar.jpgPannonhalma -Vár

Sokszor halljuk egy-egy épületről, tájról, hídról, útról, hogy a világörökség része. Próbáltam utánajárni, hogy is van ez? Az utak az UNESCO-hoz, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez vezettek. 1945-ben alapította Párizsban 44 állam..A kezdeti években segítette a második világháborúban elpusztult iskolák, könyvtárak és múzeumok újjáépítését. Jelenleg 195 tagállama és 10 társult állama van.

   Ezt a nagyszerű szervezetet annak a szellemében hívták életre, hogy az emberiség „intellektuális és morális szolidaritását” elősegítse, a nemzetek közötti tartós béke megteremtése érdekében. Az UNESCO Alkotmányának I. cikkelye szerint a szervezet fő tevékenysége a béke és biztonság fenntartása azáltal, hogy a nevelés, a tudomány és a kultúra révén szorosabbra fűzi a nemzetek közötti együttműködést mindenfajta megkülönböztetés nélkül. Továbbá mindenki számára világszerte biztosítsa az igazság, a törvény, az emberi jogok és alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását,

   Magyarország 1948. óta tagja az UNESCO-nak. A Magyar Nemzeti Bizottság a nemzetközi szervezet programjainak, elveinek magyarországi megvalósítására alakult kormánytanácsadó testület.

   Az UNESCO számos más tevékenysége mellett 1972-ben elfogadta a Világörökség Egyezményt, melynek célja az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségének megőrzése. Az Egyezményhez csatlakozó állam egyebek között kötelezettséget vállal arra, hogy a területén fekvő Világörökségi Helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára is.

   Büszkék lehetünk arra, hogy hazánkban tíz világörökségi helyszín található.

(1) Fertő-Hanság Nemzeti Park.

(2) Hollókői Ófalu. Közép-Európa legjobb állapotában megőrzött, népi építészeti stílusú, 56 védett házból álló épületegyüttes.

(3) Hortobágyi Nemzeti park 82.000 hektáros területe a Kondás-tóval, amely Magyarország legnagyobb mesterséges halastava.

(4) Aggteleki Cseppkőbarlang. Tulajdonképpen barlangrendszer, 25 kilométer kiterjedésű, a mérsékelt égöv leghosszabb aktív patakos barlangja, 500 méter tengerszint feletti magasságban.

(5) Pécs ókeresztény temetője, a Nekropolisz. (Halottak városa.) Sírkamrák a Kr. u. IV. századból.

(6) Pannonhalmi Főapátság és környéke.

(7-9) Budapesten a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy út.

(10.) Tokaji Borvidék

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr813677056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása