Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Egy picit más – egy picit több - II. rész

2018. február 17. - EuroAstra

katal-8.jpg A 2018-ra szóló utazási ajánlatainak katalógusában az 1000 Út Utazási Iroda 140 oldalon rengeteg olyan érdekességet vonultatott fel, ami sok-sok ember gyerekkori álmainak megvalósulását jelentheti. Olykor még a pénztárca sem lehet akadály, mert – bármennyire hihetetlen – százezer forint alatti kínálat is szerepel benne.

katal-9.jpg A katalógusban az ajánlatokat csoportosítva találjuk és ezek között csak egy van, ami előtt értetlenül áll az utazni vágyó. Hogyan kerül az „Északi utak” csoportjába, Grönland, a Spitzbergák, Izland és a Feröer szigetekkel egy társaságba Hawaii? Igaz, a csoport tagjainak többsége sziget, de Alaszka és Kanada nem az, és Hawaii végképp nincs északon. No de ilyen kicsiségeken ne akadjunk fenn! Különösen akkor ne, ha tekintetbe vesszük, hogy az út során a sok részből álló szigetlánc öt nagy szigete közül hármat is felkereshetünk, azt is, amelyiken bolygónk legnagyobb aktív vulkánja működik – sőt, még a kráter peremére is fel lehet menni, fényképezni a felcsapó lávát! Persze, hogy a trópusokról ugorjunk egy nagyot, Waikiki napfényes, óceáni strandján való fürdőzés helyett választhatjuk a kutyaszán túrát az eszkimók között Grönlandon. Lássuk be: az sem lesz kevésbé izgalmas!

katal-10.jpg A katalógusban mindössze csak négy oldalt foglal el a „Hajóutak magyar idegenvezetéssel” csoportja, de mindegyik oldal három-három utat kínál és ezek között egy sincs, amelyik ne lenne igazán szemet gyönyörködtető. Észak-Európa ékkövei, tehát Koppenhága, Stockholm, Szentpétervár, Tallin vagy a norvég fjordok természeti szépségei éppúgy számításba jöhetnek egy utazás tervezése során, mint mondjuk a művészetek és a történelem gyöngyszemeinek felkeresése a Földközi-tengeren hajózva, Barcelona, Genova, Palma de Mallorca között. Aki pedig a tengerre mégsem merészkedne, azt várja a „Kék Duna Keringő” útvonala, Bécstől egészen a Fekete-tengerig. A hajóutak csoportjának ötödik oldalán viszont egy valódi különlegesség rejtőzik: jelentkezhetünk egy 2020-ban induló, 117 napos világkörüli hajóútra! Hát tessék! Álmodozni már most lehet róla!

katal-11.jpg A katalógus következő tizenöt oldalán mediterrán és európai körutazások sorakoznak. A tizennyolc ajánlat között ugyancsak nehéz választani. A korábbi évekhez képest a listán három újdonság is szerepel: Itáliában Puglia, Közép-Portugália világörökségei, valamint ez utóbbi még kibővítve egy óceánparti nyaralással. Az Appenini-félsziget délkeleti részét, az „olasz csizma” sarkát elfoglaló Puglia nemcsak színes történelméről híres. Az utazókat legalább annyira csábítja ide a vidék népi építészetének jellegzetessége, a kör alakú, csúcsos tetejű trulló. Világörökségi helyszín. Ilyen helyszínekből Portugáliában sincs hiány, csak persze a műemlékek ott egészen más jellegűek. Az utazók felkereshetnek számos gyönyörű katolikus templomot – még Európa egyik legjelentősebb zarándokhelye, Fatima is szerepel a programban. A kirándulások fáradalmait viszont háromnapos strandolással lehet kipihenni az Atlanti óceán partján.

katal-12.jpg A kínálat szó szerinti legínycsiklandozóbb két csoportja a katalógus végére maradt. Az első: a „Bor és gasztro utak”. Ezek során tizenhárom országban, huszonnyolc időpontban, húszféle különböző utazást tehetünk. A regények és filmek sokszor elröpítenek bennünket olyan helyekre, ahol a csodálatos tájak mellett a történet más érzékszerveinket is izgalomba hozza. Szinte érezzük a kitűnő ételek ízét, a borok zamatát. Az 1000 Út által szervezett utazások között szerepel háromnapos bortúra Erdélyben, de találnak utat azok is, akik különleges környezetben szeretnék megízlelni a világ legjobb borait, pezsgőit, konyakját, whiskyjét vagy sörét, akik a legjobb éttermekben szeretnék megkóstolni a helyi gasztronómia remekeit. Hogy ebből a csoportból csak egyet említsünk: lehetőség nyílik megkóstolni Toszkána legjobb borait, egybekötve egy kis szarvasgomba vadászattal, hogy este a vacsoránál mindenki a reggel megtalált szarvasgombát fogyaszthassa a finom Chianti bor kíséretében.

katal-13.jpg Önálló csoportot képvisel a „Gasztro utak” felsorolása, ahol a kínálat a szomszédos Máramarostól egésze New Yorkig terjed. Mert bármilyen meglepő, sokunk számára Szatmár és Máramaros vagy a Keleti-Kárpátok legalább olyan ismeretlen, mint mondjuk Marokkó, ahol a leghangulatosabb városokban, Agadirban, Marrakesben kóstolgathatjuk a helyi ízeket, ráadásul a bátrabbak még a főzésben is részt vehetnek, elsajátítva számos ravasz fogást az ételek fűszerezésének titkaiból. New York és Amerika pedig – valljuk be – azért nekünk nem az ínyencségeiről híres. Pedig hát a hamburgeren és a hot dogon kívül tudnak ott mást is! Az utasok a mozgalmas, látványos piacok felkeresése során kóstolhatnak valóban friss osztrigát, királyrákot, a kelet-európai bevándorlók és az egykori lázadók városrészében pedig füstölt lazacot és áfonyás, sajtos knist. Az útba belefér Jackie Kennedy kedvenc helye és a város legjobb sajttortája is. Persze a felhőkarcolók és a gazdag múzeumok sem maradnak ki egy ilyen út során.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2813672360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása