Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

COT-riport: rekord szinten vásárolják az eurót az alapok

2018. február 07. - EuroAstra

aaaa_17.jpgA legfrissebb COT-riport szerint (január 24. – január 30.) a dollár-eladások tovább nőttek, míg az alapok rekord szinten vásárolták az eurót, miközben az EURUSD az 1.2500-es szinttel próbálkozott. A jen nettó short állománya öthetes mélypontra süllyedt, de még így is a japán jen maradt a leginkább shortolt deviza.

 

A COT-riport által vizsgált egyhetes időszakban a földgáz vásárlása és a gabona short pozíciók erőteljes zárása képezték az árupiaci long pozíciók emelkedésének fő hajtóerejét. Az olajszármazékok long pozíciói nőttek, míg a nyersolaj long pozícióinak állománya hat hét óta először csökkent. A múlt év júniusa óta tartó olaj-rali először mutatja a megtorpanás jeleit, azután, hogy mind a WTI, mind a Brent visszanyerte a 2014 és 2016 közötti esésének 50%-át.

 

Az arany vásárlása hét hete tart, igaz, a legutóbbi COT-riport szerint már mérsékeltebb ütemben. Az arany újra ellenállást talált az 1350 dollár/uncia szint fölött, a reálhozamok megugrását csak részben ellensúlyozta a részvénypiac gyengélkedése.

 

A réz nettó long pozíciója nyolchetes mélypontra érkezett. A réz ára a 3 és 3,3 dollár/font közti sávban mozog, a kínai keresleti kilátások a holdújév közeledtével kissé gyengébbek, és a részvénypiac megingása is visszafogta a réz árának növekedésével kapcsolatos várakozásokat.

 

A short pozíciók intenzív zárása jellemezte a gabona és a szója termékek piacát a COT-riport által megfigyelt időszakban. A dél-amerikai időjárással kapcsolatos aggodalmak a kukorica és a szója árnövekedését támogatták, míg a szárazság Kansasban és Oklahomában a búza árát tolták felfelé.

 

Folytatódik a cukor eladása, főleg a növekvő kínálat miatt. Annak ellenre, hogy már rekord szinteken van a cukor nettó short pozíciója a COT-riport által megfigyelt alapok körében, a cukor továbbra is a 13 dollár/font támasz-szint felett van, és ha a negatív fundamentumok ellenére a cukor áttörné a 13,75 dollár/font szintet, az kiváltana bizonyos fokú short-zárást.

 Ole Hansen, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2613636060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása