Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A kidobott karácsonyfákból még értékes biomassza lehet

2018. január 17. - EuroAstra

644_fenyo01.jpegA korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák zöldenergiaként idén is hozzájárulnak a város otthonainak fűtéséhez. A Veolia-csoporthoz tartozó cég ugyanis hagyományszerűen évről évre begyűjti a komposztálásra nem alkalmas, városszerte kidobott fenyőfákat, és a pécsi erőműben elégeti őket, ezzel járulva hozzá mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez. A vállalat szerint e gyakorlat elterjesztése országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosí ;tja a távfűtést.

Idén is elindította karácsonyfa-hasznosítási akcióját a Veolia-csoporthoz tartozó pécsi Pannon Hőerőmű Zrt. A kezdeményezés keretében a vállalat gondoskodik a karácsonyi időszakot követően kidobott karácsonyfák energetikai hasznosításáról a baranyai megyeszékhelyen. A vállalat a korábbi évekhez hasonlóan idén is összesen több mint tízezer karácsonyfa begyűjtésével számol, ami közel 40 tonna eltüzelhető biomasszának felel meg.

A január elején, hirtelen keletkező, nagy mennyiségű hulladék nem komposztálható, lerakás esetén pedig nagyon sok helyet foglal. Az energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a helyi közmű szolgáltató és a pécsiek szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás: azok a régióból származó fenyők, amelyek az ünnepi hetekben a pécsi lakások díszei voltak, az ünnep után ugyancsak a város otthonainak melegéhez járulnak hozzá. Így a Pannon Hőerőmű Zrt. akciója a körkörös gazdasági modellre épül, azaz a régióban elérhető energiaforrások valóban a régió energiaellátását szolgálják. A begyűjtést a t elepülésen a Dél-Kom Nonprofit Kft. intézi.

„Mindenki jól jár azzal, ha a már nem használt karácsonyfa nem foglal nagy területeket, hanem értékes száz százalékban zöld hőenergiaként hasznosul a város otthonaiban. Ez a pécsi tízezres nagyságrendű szám eltörpül a Magyarországon vásárolt – és aztán kidobásra ítélt – karácsonyfák számához képest. Képzeljük csak el, hogy ha 40 tonna fenyőből az erőmű 85 lakás fűtését egy teljes hónapig meg tudja oldani, akkor a magyarországi több mint 2 millió karácsonyfa 15 ezernél is több lakás hőellátását tudná biztosítani egy hónapig. Dolgozunk azon, hogy e környezetkímélő és hasznos gyakor lat híre még több emberhez eljusson” – mondta el Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Veolia-csoporthoz tartozó pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánja biztosítja Pécs város mintegy 31 500 lakásának távfűtéséhez a hőenergiát. A bálázott lágyszárú mezőgazdasági mellékterméket eltüzelő kazán mellett működik az ömlesztett biomasszát felhasználó egység. Utóbbi tüzelőanyag-keverékébe kerülnek a fenyők, amelyeket egy mobil aprítógép segítségével dolgoznak fel. Mivel a túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén üzemeltetési nehézséget okozna a biomassza-tüzelésű kazánnál, ezért a felaprított fenyőket vegyítik az egyéb tüze lőanyagokkal (az erdők karbantartásából származó faaprítékkal, illetve az ömlesztett mezőgazdasági melléktermékekkel).

A pécsi erőmű csak akkor tudja felhasználni a karácsonyfákat tüzelőanyagként, ha azokat nemcsak a díszektől szabadítják meg, hanem leszedik róla az elektromos füzéreket és a szaloncukrokat is. Mivel a fenyőfákat aprítógéppel darabolják, ezért nagyon fontos, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított egyedi rögzítési megoldásokat is eltávolítsák, mert csak így oldható meg a fenyőfa tüzelőanyag zökkenőmentes feldolgozása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4913578509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása