Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Szembenézés

2018. január 13. - EuroAstra

sasfeszek.jpg

 Képeslap a Sasfészekről

 Nézzünk szembe a múlttal! - hallani innen-onnan. Nem tudom pontosan, mit kell ezen érteni, de az biztos, hogy mindenki másképp gondolja. Javasolnék egy szembenézést annak, aki gépkocsin Salzburgból Münchenbe igyekszik az E11-es autópályán. Bajorországba lépve ne sajnálja a fáradságot és Bad Rechenhallnál tegyen egy kis kunkort. Pillantson fel a Watzmann 2013 méter magas, nyáron is hófedte csúcsára és induljon Berchtesgaden felé. Igen, ott a híres Sasfészek, ott találhatók a hegyvidéki nyaralóházak, amelyekben Adolf Hitler és alvezérei szívesen pihenték ki fáradalmaikat és szövögették terveiket a világ meghódítására.

   Persze a háborúban szőnyegbombázást kaptak az épületek, de a genius loci, a hely szelleme azért megmaradt. A hegytetőn eredetileg egy gazdag bajor kereskedő háza állt. Ezt a területet szemelte ki a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt a vezér, Adolf Hitler számára. Már 1922-ben bérbe vették a területet, ugyanis az ideális helyen feküdt. Közel a barátinak számító Ausztriához, Olaszországhoz és Magyarországhoz. Így az akkoriban még csak kis párt elnökeként tevékenykedő Hitler gyorsan el tudott volna menekülni, ha esetleg le akarta volna tartóztatni Wirth kancellár belügyminisztere. Mint ahogy később meg is történt.

   Jelen állapotában a Sasfészeknek turisztikai jellege van, éttermet alakítottak ki benne, a bunker néhány helyiségét lehet megnézni. Rengeteg turista érkezik, nemrég a gépkocsik behajtását megtiltották, csak panoráma autóbuszok érkezhetnek fel május 15. és október 15. között. Természetesen menetjegyet kell váltani. De megéri már csak a csodálatos panoráma miatt is. A nagy központi parkolótól indulnak a buszok 25 percenként, velük az alagút bejáratáig lehet eljutni 20 perc alatt. Onnan 124 métert emelkedve lifttel lehet megtenni a végső szakaszt.

   A képeslapon felül Hitler, bal oldalt alul Bormann, mellette Göring háza. Ahhoz képest, hogy a Harmadik Birodalom akkor Franciaországot, Ausztriát, Csehszlovákiát, a Benelux- államokat, Svédországod és Norvégiát uralta, elég szerénynek tűnik a vezérek lakhelye.

  1. 1945. április 25-én a Brit Királyi Légierő kétszáz Avro Lancaster nehézbombázója repült a hely fölé és azt porig bombázta. Feleslegesen, Hitler ekkor Berlinben volt az úgynevezett Führerbunkerben.

   Csak emlékeztetés céljából. Hitler és Göring öngyilkos lett, Hitler az utolsó napján még három halálos ítéletet írt alá. Bormann eltünt, egyes vélemények szerint vele tűnt el a Deutsche Bundesbank több tonnányi aranykészlete. Soha nem került elő sem az arany, sem Bormann, akit 1973-ban hivatalosan is halottnak nyilvánítottak.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1413570199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása