Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

„16+1 Együttműködés”

2017. november 22. - EuroAstra

image2_6.jpgA Külügyi és Külgazdasági Intézet adott otthont a “THE ACHIEVEMENTS OF 16+1 COOPERATION IN THE LATEST FIVE YEARS” című nemzetközi konferenciának, amely a „16+1 Együttműködés” Kormányfői Csúcstalálkozójának kísérőrendezvényeként biztosított platformot az együttműködésben résztvevő országok szakértőinek és kutatóintézeteinek. 

 

A 16+1 kezdeményezés egy olyan transzregionális platform, amelyet Kína és 16 közép-kelet-európai ország közötti kapcsolat elmélyítése céljából hoztak létre. A mechanizmus kormányfői csúcstalálkozójának 2017 novemberében Magyarország a házigazdája, ahogy arról már korábban, a 2016-ban Rigában megrendezett Kína és Kelet-Közép-Európa vezetőinek csúcstalálkozóján döntés született. Az esemény kísérőrendezvényeként a China - CEEC Think Tank hálózat KKI-ban megtartott konferenciája kiváló alkalmat jelentett a 16+1 Együttműködésben résztvevő ország mintegy 80 szakértője és újságírója számára, hogy megoszthassa egymással tapasztalatait és gondolatait.

 

Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója a konferencia jelentőségét hangsúlyozva rámutatott: „A programban résztvevő országok és Kína között rendkívül fontos a kapcsolatok megújítása, valamint az előremutató párbeszéd kialakulása a szakemberek között.” „Az együttműködésben résztvevő országok elmúlt öt évének tapasztalatai is azt mutatják, hogy a kezdeményezés remek alapot jelent nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére, és a közös munkára” – erősítette meg megnyitóbeszédében Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár. Duan Jielong a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete hangsúlyozta, hogy a legfontosabb aspektusa az együttműködésnek a közös fejlődés, valamint a közösen elért eredmények a gazdaság, a kereskedelem, a mezőgazdaság, az infrastrukturális fejlesztések és a turizmus területein. Dr. Huang Ping, az Európai Tanulmányok Intézetének Főigazgatója és a Kína-Közép-Kelet-Európa Intézet elnökének bevezető előadásában a „16+1 Együttműködés” azon aspektusára világított rá, amely során a résztevő országoknak lehetősége van nem csak kormányszinten, de a vállalkozások és az állampolgárok szintjén is közeledni egymáshoz; tudást és tapasztalatot megosztani egymással. Hangsúlyozta továbbá országának elkötelezettségét az Európai Unióval történő jó kapcsolatok kialakítására, azért, hogy a jelentős diverzitás ellenére mindkét fél számára hasznos együttműködés jöhessen létre.

 

A bevezetőelőadásokat követő panelbeszélgetések során a meghívott szakértők egyetértettek a „16+1 Kezdeményezés” továbbfejlesztésének fontosságát illetően, illetve közösen áttekintették az elmúlt évek tapasztalatait és eredményeit, amely nem csupán gazdasági, hanem kulturális téren is kimagaslók voltak. Kiemelt célként megjelölve a régió fejlesztését, illetve versenyképességének további növelését.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr713334743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása