Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Népek csatája

2017. november 19. - EuroAstra

emlekmu.jpgAz emlékmű, bejáratát Mihály arkangyal őrzi  

Napóleon hamvait halála után negyven évvel, 1861-ben helyezték örök nyugalomra a párizsi Invalidusok templomában, zöld gránit talapzaton álló hatalmas vörös kvarcit (obszidián) koporsóban. A koporsó körüli márvány padlón csatáinak helye. De ezek a franciák - ejnye-bejnye - csak a győztes csatákét tüntették fel. A Moszkva felirat is ott van, pedig azt nemigen lehet győzelemnek tekinteni, legfeljebb pirruszinak.

   Ha a császár vesztes csatáira gondolunk, természetesen Waterloo jut eszünkben. Pedig Napóleon franciákból, olaszokból, lengyelekből, szászokból álló serege 1813-ban, Waterloo előtt két évvel katasztrofális vereséget szenvedett az osztrák-orosz–porosz–svéd haderőtől. A csata után Napóleon lényegében elvesztette európai befolyási területét.

   A csatához kapcsolódik a hadtörtének egyik nagy kudarca. Napóleon az Elster folyó egyetlen hídján át megkezdte a visszavonulást viszonylag ép haderejével nyugat felé. A visszavonulás során minden rendben zajlott addig, míg egy túlbuzgó tizedes túl korán fel nem robbantotta a hidat, holott az ellenség támadása egyelőre nem fenyegetett. A robbantás következtében az utóvéd sok tízezer katonája csapdába esett, majd a következő napon fogságba került.

   A lipcsei csatát a történelem Népek csatájaként tartja számon. Már a csatát követő évben tervezték egy emlékmű építését, majd az 50. évfordulóján 1863-ban az alapkőletételig is eljutottak. De csak jóval később, a százéves évfordulóra, 1913-ra készült el és avatta fel II. Vilmos császár a 150.000 elesett katona és a győzelem emlékére.

   A monumentális alkotás az alappal együtt 155 méter magas, Lipcse város jelképe. A kriptába vezető bejáratot a középkori páncélt viselő Szent Mihály arkangyal őrzi. Körben őrkatonák szobrai kaptak helyet. Felül a Német császárság híres-hírhedt jelmondata: Gott mit uns! (Velünk az Isten!). (Megjegyzem, Napóleon szerint Isten mindig az erősebb hadosztályok oldalán áll, de ez esetben igaza volt.)

   Ha Lipcsében járunk, ne mulasszuk el megnézni belülről is az emlékmű hatalmas szobrait és felmenni a tetején lévő erkélyre. Szép kilátás nyílik a városra.

Láng Róbert

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6513307649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása