Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Salvator Mundi

2017. november 18. - EuroAstra

1_kep.jpgLeonardo da Vinci: Salvator Mundi

Ismét megdőlt egy Guinness-rekord. A New York-i Christie's aukciósházban 2017. november 16-án árverésre került Leonardo da Vinci festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó). A kép a 100 millió dolláros kikiáltási árral szemben 450 millió dollárért (140 milliárd forintért) kelt el. Ez a legmagasabb ár, amit képzőművészeti alkotásért valaha is adtak.

   A Jézus Krisztust ábrázoló, 65 x 45 centiméteres, diófa lemezre festett kép, amelyet „A férfi Mona Lisa”-ként is emlegetnek, a művészre jellemző rendkívüli finomságú, szinte érezni lehet az arc bőrét, a szemeket, a kéz lágyságát. Az élénk kék és bíbor ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart. A kép a XVI. század közepén készülhetett.

   Szakértők szerint a képet a művészetszerető XII. Lajos francia király rendelte meg az akkor már nagy hírű reneszánsz zsenitől. A képről nem készült feljegyzés, a korabeli levéltárban sem található nyoma. Az első tény 1763-ból származik, I. Károly angol király elárvereztette, ezt egy kézzel írt katalógus bizonyítja. Ezután évszázadokig nem volt semmi nyoma hollétének. 1900-ban újra megjelent egy nyomtatott árverési katalógusban a reprodukciója „Leonardo-tanítvány” jelzéssel. A képre többször „ráfestettek”, restaurálni próbálták. Ismét hosszú szünet következett.

   Majd újra előbukkant a londoni Sotheby's árverésén 1958-ban, „Leonardo követője” megjelöléssel. Egy amerikai gyűjtő vette meg 45 fontért, mai pénzre átszámítva 1,5 millió forintért. 2005-ben megvásárolta egy személy, aki nem fedte fel kilétét, gyaníthatóan műkereskedő. Akkor „korabeli Leonardo-másolat”-ként jelölték meg alkotóként. Ez a vásárló restauráltatta a festményt, amelynek eredetiségét hat évig tartó kutatás után végül megállapította egy nemzetközi szakértői csoport. 2012-ben kiállították a londoni National Gallery-ben, ekkor már mint Leonardo eredeti művét. A Christie's keddi közleménye szerint a festmény egy európai gyűjtő tulajdonában volt, aki a restaurálása után vásárolta.  2013-ban egy ismert orosz gyűjtőhöz került 128 millió dollárért. Jó érzéke lehetett a vevőnek.

   Tudomásom szerint ezen kívül csak egyszer árvereztek el hiteles Leonardo képet. 1967-ben, a liechtensteini nagyherceg tulajdonában lénő női portrét.

2_kep.jpg Leonardo da Vinci:Szt. János apostol 

Elnézést kérek a profi művészettörténészektől, hogy amatőr művészetbarát létemre  szólok hozzá a történethez. Szerintem az eredetiség vizsgálatánál szerepet játszhatott a Louvre-ban található, Leonardo Szent János apostol c. festményének kompozíciója, ecsetkezelése, színeinek elemzése is.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9313293851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása