Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Csodás borok jöhetnek

2017. november 18. - EuroAstra

aa_17.jpg„Kiemelkedő évjárat”, „kegyelmi állapot”, „ezt csak elrontani lehet”. Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el a szőlészek, borászok szájából a közelmúltban zárult 2017-es szürettel kapcsolatban. Akinek a területét nem kapta telibe egy nyári jégverés, országszerte szép mennyiségben szüretelt, és kiemelkedő minőségre számít. A Borháló partnerborászai szerint mindez a máris kóstolható fehérekre és rozékra éppúgy igaz, mint a hosszabb érlelésű vörösökre, amik csak évek múltán kerülnek palackba.

 

„Kiegyensúlyozott év volt az idei, és ez ezúttal nem a közepes termés szépítő megfogalmazása, hanem azt jelenti: kiváló évjáratot szüreteltünk, amiből a hozzáértő borászok szinte minden kategóriában csúcsborokat készíthetnek” – foglalja össze a nemrég befejezett szüret tapasztalatait Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.

 

„A Borhálónak szinte minden borvidéken vannak partnerpincészetei - mondja Kathona -, velük folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, tolmácsoljuk nekik vásárlóink igényeit. Ezúttal mi kértük meg pár borászunkat arra, értékeljék a most záruló szezont, osszák meg várakozásaikat velünk.”

„Ennek alapján elmondható: ha a lokális balesetektől, jellemzően a jégverésektől eltekintünk, egyedülállóan szerencsés évük volt a hazai termelőknek. A növénybetegségek alig támadtak, a sok napsütés természetesen magas cukorfokot eredményezett, és végül a pár napos szeptemberi esőzés is több hasznot hozott, mint amennyi kárt tett: a korábbi aszályt követően számos fajtánál szépen állította be sav-cukor egyensúlyt, ami nélkül a végeredmény a mediterrán jellegű borok irányába tolódhatott volna el.”

 

A korai fajták a szokásosnál is hamarabb kerülhettek palackba: a Borháló szaküzleteiben máris olyan tételekből lehet választani, mint Várszegi Viktor Csabagyöngye bora vagy a Szeleshát Szőlőbirtok pinot noir rozéja, a közelgő Márton-napra pedig megjelenik Lelovits Tamás és Polgár Zoltán primőr portugiesere – összesen már 24 féle 2017-es borból választhatnak a vevők. „A testes vörösekre persze még akár éveket is várhatunk, utána azonban minden remény megvan rá, hogy a vevők még sokáig élvezhessék a 2017-es évjárat prémiumborait” – mondja a Borháló beszerzési igazgatója.

 

Borászok értékelései

 

A februári kemény fagyok után nehezen tért magához a szőlő – emlékeztet a szezon kezdetére ifj. Font Sándor, a Font Pincészet cégvezetője. A szokatlanul hideg tél és az áprilisi fagyos periódus összességében 30 százalékos terméskiesést okozott a soltvadkerti termelőnek, amit felvásárlással kellett pótolnia. A nehéz indulást jó év követte, mindössze némi aszállyal kellett megbirkózniuk az ültetvényeknek. A szüret az Irsai Olivérrel és a cserszegi fűszeressel kezdődött augusztus közepén. Az Irsai már forgalomban van, a kékfrankos rozét most palackozzák, és Márton-napra a cserszegi fűszerest is letöltik, így egyedülálló módon az új bor ünnepére már három tételük is piacon lesz. A szüretet október 15-én fejezték be a kövidinka, az ezerjó és a kékfrankos válogatással. A szezont jól jellemzi, hogy még a gyenge cukorgyűjtő kövidinka is 18,5 mustfokig jutott. A fehérborokról szólva ifj. Font Sándor megemlítette, hogy nagy reményeket fűz a magyar nemesítésű generosához, ami először kerül palackba a pincészetnél – erre azonban a nagyközönségnek januárig várnia kell.

 

Máris kimagasló évjáratnak nevezi a 2017-est Juhász Tibor, a szekszárdi Pastor Pince borásza. A kedvező időjárásnak hála a betegségek idén csak mérsékelten jelentkeztek, így kevesebb permetezéssel is egészségesen lehetett tartani a szőlőt. Azok az ültetvények, amelyeket fizikai kár nem sújtott, így kivételesen szép termést hoztak, ráadásul szinte minden műfajban: szép savai lesznek a cserszeginek, a rizlingeknek, de az őszi csapadékra érzékeny kadarka is jól sikerült, és a terméskorlátozással termesztett bordói fajtákat is magas cukorfokkal szüretelték; kellően testesek lettek, több éves érési potenciállal rendelkeznek. „Öt-tíz évente adódik ilyen jó év, elegáns, karakteres borokat produkált a természet, a fogyasztók még évekig fogják keresni a 2017-es feliratot a szekszárdi borok címkéin” – summázza véleményét a borász.

 

Hasonlóan derűlátó a borvidék egy másik termelője, Krajcsovszki László szőlész, a Szeleshát Szőlőbirtok tulajdonosa. A szüretet augusztus 29-én kezdték a pinot noirral – rozéja már palackban is van –, és október 19-én zárták a cabernet sauvignonnal. A szeptemberi zivataros időszak kis izgalmat okozott, de végeredményben nem befolyásolta negatívan a termést, inkább kiegyensúlyozottabbá tette. A szőlő megkapta a szükséges hőmennyiséget, a cukorfok magas, de nem extrém, jó az egyensúly, sok az érett színanyag. A Szeleshát borászai szerint minden remény megvan rá, hogy a pincészetnél 2017-ben nagy vörösborok készüljenek, legyen szó kékfrankosról, merlot-ról vagy cabernet franc-ról.

 

 „Nagyon jó évjáratnak örvendhetünk, sok csúcsbor készül az idén – mondja a villányi Günzer Tamás Pincészetének névadó vezetője. A borász szerint minden fajtára jellemző volt, hogy egy-két héttel korábban kellett nekilátni a szüretnek, de aki ezt megtette, csodálatosan egészséges, szép szőlőt szedhetett. A borász példaként említi, hogy az Irsait már augusztus 11-én leszüretelték, mert a friss fehérek és rozék savai megsínylették volna, ha tovább maradnak a tőkén. A szokásosnál előbb szüretelték a vöröseket is. „Az összes fajtának csodálatos éve volt, minden adott ahhoz, hogy 2017 kimagasló évjárat legyen. Ha valamit mégis ki kell emelni, azt mondanám, hogy a merlot-nak és a syrah-nak kedvezett leginkább az időjárás” – mondja Günzer Tamás.

 

„Rendkívüli év volt, én még ilyen egészséges, gyönyörű szőlőfürtöket nem láttam” – fogalmaz Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezető tulajdonosa. A szedés szeptember közepén kezdődött a leánykával, de már a vörösek is erjednek vagy akár hordóban is vannak. A szüret még sincs lezárva: a kékfrankosból és a cabernet franc-ból fent hagytak valamennyit jégbornak, hátha ezzel is szerencséjük lesz. „Az időjárás nemcsak a teljes termesztési szezonban, hanem szeptember-októberben is kegyes volt: a gazdaság mind a nyolc dűlőjében tervezett módon, ideális időpontban tudtunk szüretelni, figyelve a cukorra, a savra” – mondja a fiatal cégvezető, aki a pincészet klasszikus, supérieur és grand supérieur kategóriáitól is remek borokat remél. Ezekre persze még várni kell, de Tóth Ferenc szeptember 19-én szedett kékfrankos rozéja már Márton-napon megvásárolható lesz a szaküzletekben.

 

www.borhalo.com

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr113292303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása